Nieuws

Woningbouwproject Rudy Uytenhaak

In de Amsterdamse Pijp is naast het verzorgingstehuis Tabitha een woningbouwblok verrezen ontworpen door Rudy Uytenhaak. Het complex bestaat uit 54 sociale huurwoningen voor ouderen en 13 vrije sectorwoningen en is vrijdag 13 oktober vanaf drie uur te bezichtigen.

Tussen de Ceintuurbaan en de Willibrordusstraat ontstaat door de komst van het woningbouwblok een nieuw plein. De nieuwbouw vormt samen met het aan de Amstel gelegen verzorgingstehuis Tabitha een gesloten bouwblok.

Het verzorgingstehuis Tabitha is acht lagen hoog aan de Ceintuurbaan en neemt aan de Amstel af tot vier lagen aan de Willibrordusstraat. In het stedenbouwkundig plan werd voor de nieuwbouw een vergelijkbare 'trap' voorgeschreven van acht lagen aan de Ceintuurbaan naar drie lagen aan de Willibrordusstraat.

Op de begane grond van de nieuwbouw bevinden zich behalve een gemeenschappelijke ruimte een aantal bedrijfsruimten, waaronder een kantoor van de ouderenbond COSBO. De nieuwbouw sluit aan op de 'achterkant' van Tabitha waardoor een binnenhof ontstaat. Het hof zal worden gebruikt als collectieve tuin voor de bewoners, en als terras voor Tabitha.

In de materialisatie van de gevels is een onderscheid gemaakt tussen de buitenzijde van het blok en binnenzijde. In aansluiting op het karakter van de kenmerkende 19e eeuwse woningbouw in de Pijp is er gekozen voor oranje metselwerk, verticale ramen en kleine balkons (1,5m2). Het '19e eeuwse raam' was het uitgangspunt voor de detaillering.

De binnenzijde van het bouwblok bestaat uit houten puien. De noord- en oostgevel hebben een binnengalerij die door zijn afmetingen ook dienst kan doen als gemeenschappelijke serre; dit ter compensatie van de kleine balkons aan de straatzijde. Door het getrapte volume van het gebouw is er op bijna elke verdieping een dakterras aanwezig. De overige daken hebben een daktuin gekregen.

In het project zijn voornamelijk 3-kamerwoningen gerealiseerd. Tussen de slaapkamers en de woonkamer bevinden zich schuifdeuren. Bij de koopwoningen zijn de slaapkamers aan het balkon aan de achterzijde gelegen en de woonkamer aan de straatzijde.