Feature

Woonplanner

Consumenten willen meer invloed op het ontwerp van hun woning. Dat is althans een hardnekkig vermoeden onder architecten, dat sinds kort ook door staatssecreatris Remkes wordt onderschreven. Hoe bewoners een eigen woonhuis konden ontwerpen is altijd een beetje vaag gebleven. Al langere tijd wordt gezocht naar mogelijkheden om de computer en internet in te zetten bij dergelijke zelf-ontwerp procedures. Vandaag is in aanwezigheid van Remkes de Woonplanner gepresenteerd, een eenvoudig te gebruiken computerprogramma waarmee bewoners zelf de inrichting van hun woning kunnen bepalen.

Het programma is gemaakt voor het innovatieve woningbouwsysteem 'ReFlex', ontwikkeld door IBC en Willems van den Brink Architecten. Het biedt dat aspirant-kopers de gelegenheid hun huis zoveel mogelijk naar eigen inzicht te ontwerpen op hun pc. Met behulp van het door softwarehuis Suite75 ontwikkelde Woonplanner-programma worden kopers stap voor stap ondersteund in het maken van hun eigen woning.

In de ReFlex-woning zijn bijna alle onderdelen van de woning, waaronder gevels, binnenwanden, keukens en badkamers, flexibel gemaakt. Met de kunnen de kopers van de ReFlex-woningen zelf bepalen hoe hun toekomstige huis eruit komt te zien. Alleen het casco is een vaststaand gegeven, alle overige elementen zitten in een soort bouwdoos. Kopers kunnen hun plattegronden en gevels tekenen en net zo lang schuiven met muren, ruimten en zelfs met de gevels totdat ze hun ideale huis hebben samengesteld. Keukens en badkamers hebben geen vaste plaats in het bouwconcept, dus ook hierin is de koper vrij om te kiezen wat hij wil. In het programma zit ook een tellertje verwerkt, die precies aangeeft wat de meerprijs van bepaalde aanpassingen is. Maar ook de gevolgen van een extra verdieping of het aanbouwen van een tuinkamer worden direct duidelijk.

De 'Woonplanner' leidt tot een enorme besparing op de kosten die gemaakt worden in situaties waarin de architect overleg moet plegen met de kopers. Voor een project van ongeveer 38 woningen komt dat neer op een bedrag van ƒ 60.000,= – 80.000,=, zo heeft het architectenbureau berekend.

De Woonplanner zal voor het eerst gebruikt worden bij de verkoop van twee door Willems van den Brink Architecten ontworpen woningbouwprojecten in Enschede en Zaltbommel. Beide projecten zijn ontwikkeld door IBC Vastgoed. Architect en projectontwikkelaar hebben de intentie om jaarlijks honderden van dergelijke 'ReFlex'-woningen te realiseren.