Nieuws —

Zuiderhof live

Redactie

Sinds het voorjaar van 1999 is langs de Amsterdamse Zuidas het nieuwe kantoorgebouw van ING in aanbouw. De bouw van dit glazen hoogstandje van Meyer en Van Schooten begint al aardig vorm aan te nemen en is sinds enige tijd te volgen via een webcam.

Goede gebouwen krijgen altijd een aansprekende bijnaam. Nu al wordt het nieuwe hoofdkantoor afwisselend het ruimteschip, de glazenvoetbalschoen of de klapschaats genoemd. Naar verluid wordt het ING hoofdkantoor het duurste kantoorgebouw – gemeten per vierkante meter kantooroppervlak – van Nederland. Veel van de extra kosten gaan naar de hoogst geavanceerde installatietechniek. Ooit bouwde de NMB-bank – één van de samenstellende delen van ING – in Amsterdam Zuidoost hét voorbeeld van duurzaam bouwen in baksteen; een zware vorm van duurzaamheid. Het is op zijn minst verwonderlijk dat tien jaar later en volkomen glazen gebouw op dezelfde energiezuinige leest is geschoeid. Van Zwaar naar Licht is blijkbaar een minder grote stap dat het lijkt.

Om deze energiezuinigheid voor elkaar te krijgen wordt het gebouw ingepakt in een enkelblads glazen huid. De eigenlijke kantoren zijn voorzien van houten glaspuien. De luchtspouw tussen wordt gbruikt door een intelligent ventilatiesysteem dat de lucht via de spouw door het hele gebouw stuurt. De spouw is over het algemeen circa 45 centimeter breed, maar soms verbreed hij zich tot grote binnentuinen. Verder wordt gezorgd voor warmte- en koudeopslag in de bodem.

De glazen buitengevels zijn constructief. Aangezien de gevel op sommige plaatsen vijftig meter hoog is, moesten hiervoor uitgebreide proeven worden gedaan. De stijfheid van de gevel wordt verzorgd door galzen vinnen in de spouw. Roestvaststalen knopen zorgen voor de verbinding van de gevel op de vinnen en van de vinnen op de stalen draagconstructie.

Voorlopig is alleen de stalen draagconstructie te zien. De voortgang van de bouw kan worden gevolgd door middel van een webcam op de site De Zuiderhof www.zuiderhof.com/webcam.

Op deze site is tevens een bescheiden rondvlucht om het toekomstige gebouw en een ultrakort interview met Jeroen van Schooten te vinden te vinden.