Feature —

Boompjes Compleet

Redactie

Het Rotterdamse bureau Brouwer Steketee Architecten gaat in samenwerking met het Amerikaanse bureau Philip Johnson/Alan Ritchie Architects door het bouwen van twee markante torens het hoogbouwprofiel van de Boomjes completeren.

De combinatie verwierf de opdracht voor de locatie van het voormalige bijkantoor van De Nederlandse Bank in een besloten competitie. De skyline van Rotterdam is de laatste jaren door de komst van hoogbouw langs de Maas ingrijpend veranderd. Het bijkantoor, dat kort na de tweede wereldoorlog werd herbouwd, is het enige, kenmerkende lage element in het nieuwe hoogbouwrijtje.Bij de huidige herbestemming blijft het monumentale pand behouden en worden op de begane grond publieksfuncties gerealiseerd en krijgen de verdiepingen een kantoorfunctie. De overbouwende toren is ontworpen door Brouwer Steketee. De 20 verdiepingen hoge kantoortoren van 19.500 m2, naast het bankgebouw, is ontworpen door Philip Johnson/Alan Ritchie Architects.

Met dit project krijgt Philip Johnson, de inmiddels 94-jarige nestor van de Amerikaanse architectuur, opnieuw de mogelijkheid om in Nederland te bouwen. Eerder is er sprake geweest van een villa in Rotterdam en (iets concreter) een rijtje vrijesectorwoningen. Van beide projecten is door ons na de eerste persberichten niets meer vernomen. Wellicht dat driemaal dit keer scheepsrecht is.

Over het bestaande bankgebouw stelt Brouwer Steketee een woontoren met 37 zeer luxe appartementen voor. De toren is op een smalle voet aan de achter de Boompjes gelegen Terwenakker verankerd en oriënteert zich boven het bankgebouw als een opengeslagen boek in de richting van de Maas. 's Nachts schijnt de toren vanuit gigantische serres over de volledige breedte van 15m als een lantaren naar de rivier. Met de 'rug van het boek' is ze georiënteerd op de binnenstad.

De vorm van de kantoortoren van Philip Johnson/Alan Ritchie Architects wordt bepaald door variabelen vanuit de context: maximaal grondgebruik, de relatie van de toren ten opzichte van de rivier, een spectaculair uitzicht naar de binnenstad en de Maas en aansluiting bij de omgeving. Dit resulteerde een slank en verticaal vormgegeven toren met een compacte footprint op de Boompjes en een halfronde gevel aan de Terwenakker. De serre in de punt, een in de hoogte aflopend schuin vlak, geeft de toren een diagonale oriëntatie naar de Maas. De lichte natuursteen en glazen vliesgevels verbindt de kantoortoren met de omringende bebouwing op de Boompjes. De verdiepingen variëren van 925 tot 785 m2.

Alle overige bouwdelen zijn ontworpen door BSA. Voor de aanleg van de vierlaagse ondergrondse parkeergarage voor ca 820 auto's is in het stedenbouwkundig plan de kade van de Terwenakker 10 meter verlegd. Het project is ontwikkeld door Johan Matser Projectontwikkeling, Multi Vastgoed en Bouwfonds Financieringen, verenigd in v.o.f. De Boompjes.