Feature

KPN wil Radio Kootwijk slopen

De gemeente Apeldoorn heeft verbaasd en verbijsterd gereageerd op de sloopplannen die telecombedrijf KPN heeft met het voormalige zenderstation Radio Kootwijk. Het gebouw – een rijksmonument – is één van de meest uitgesproken voorbeelden van Art Deco betonarchitectuur in Nederland en bovendien door de voormalige functie van zender naar voormalig Nederlands Indie, een belangrijk sociaal-cultureel monument.

Ooit, toen KPN nog gewoon PTT en een overheidsbedrijf was, kon Nederland pronken met een staatsinstelling die met uitzonderlijke vasthoudendheid kunst en cultuur binnen in haar bedrijfsvoering opnam. Ooit had Nederland bijvoorbeeld de mooiste, modernste postzegels van de wereld. Ooit verrees het ene fraaie postkantoor na het andere. Ooit vond dit bedrijf dat zelfs een doodnormale zendmast midden op de Veluwse hei de moeite van een architectonische verbijzondering waard was.

Ooit verzelfstandigde dit bedrijf en nu regeert de markt. Het onderhoud van de toren uit 1923 van architect Luthmann, met het koosnaampje 'Lange Gerrit', kost te veel (volgens KPN een half miljoen per jaar, toegegeven dat is niet niks). Plannen om een langegolfzender in het gebouw op te nemen liepen stuk op bezwaren van natuurbeschermingsorganisaties en van de bewoners van het dorpje Radio Kootwijk aan de voet van de toren.

B&W van Apeldoorn moet binnenkort beslissen over de sloopvergunning en het ziet er gezien de eerste reacties niet naar uit dat deze er zal komen. KPN wil de grond in eigendom houden.

De provincie Gelderland en Apeldoorn zijn onlangs gestart met een onderzoek naar een nieuwe bestemming voor Radio Kootwijk. Een operahuis of een hotel behoren tot de mogelijkheden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.