Feature

Archiprix gaat internationaal

Archiprix organiseert komend jaar een unieke, wereldwijde competitie rond de beste afstudeerplannen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Deze competitie, Archiprix International, wordt in de eerste helft van 2001 gehouden. De winnende plannen zullen vanaf Juni 2001 onder meer gepresenteerd worden in een tentoonstelling in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Archiprix zal voor deze gelegenheid universiteiten en 'Archiprix-en' uit de gehele wereld uitnodigen om hun beste afstudeerplan (van afgestudeerden na 1 juni 2000) in te zenden. De inzendtermijn start komende maand en loopt van 15 januari 2001 tot 15 april 2001.

Archiprix heeft voor de competitie een website ingericht die het mogelijk moet maken om al de uitgenodigde instellingen te bereiken en hen de mogelijkheid te geven om hun selectie in te zenden. Iets dat voor de organisatie nog geen eenvoudige taak zal worden, want de vele instellingen (+/- 1300) zijn over de gehele wereld verspreid en lang niet altijd eenvoudig te bereiken Een onderdeel van de website is daarom een database waarin de adresgegevens (vrijwel) alle ontwerp opleidingen te vinden zijn – voor zover bekend de eerste en enige publiek toegankelijke database met dergelijke gegevens. Opleidingen kunnen zelf de ontbrekende gegevens eenvoudig aanvullen.

Archiprix International wordt gebaseerd op het Nederlandse Archprix model. Wereldwijd zijn er vele vergelijkbare prijzen te vinden – maar nog nooit zijn deze op een wereldwijde schaal bijeengebracht. Archiprix verwacht dat nationale en regionale prijzen (zoals bijvoorbeeld de Euregionale Architectuurprijs) wellicht als basis zullen gaan fungeren voor toekomstige Archiprix Internationals.

De Archiprix International zal plaatsvinden in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. De tentoonstelling zal er te vinden zijn van 9 juni tot 29 juli komend jaar, waarna een internationale jury de beste projecten zal onderscheiden. Rond de prijsuitreiking op 4 juli 2001 zal er een vijfdaagse workshop worden georganiseerd met de ontwerpers van de ingezonden afstudeerprojecten en wordt er een conferentie rond ontwerponderwijs en de ontwerppraktijk georganiseerd. Behalve op de tentoonstelling zullen de resultaten ook op de website en in boekvorm worden gepubliceerd.