Feature

Eindrondekandidaten Prix de Rome bekend gemaakt

Vandaag, 20 december, zijn de eindrondekandidaten voor de Prix de Rome Architectuur en Stedenbouw bekend gemaakt. Uit 126 inzendingen Architectuur en 39 Stedenbouwplannen selecteerde de jury in elke categorie vier kandidaten die in de periode januari – maart 2001 zullen gaan werken aan het ontwerp voor de eindronde.

De architectuuropgave betrof een locatie in de Amsterdamse Pijp. Aan de P.L. Takstraat liggen op twee tegenover elkaar liggende straathoeken twee Amsterdamse School schoolgebouwen. De opgave betrof een hammam – een Turks badhuis – op de locatie van tenminste één van de twee scholen. Er diende 'een nieuw ensemble te worden ontworpen, dat eigentijds is en tegelijkertijd een nieuwe impuls geeft aan de delicate en historisch waardevolle architectuur van de Takbuurt'. Het programma was ruim 3000 m2 groot.

De jury Architectuur (Liesbeth van der Pol, Bob van Reeth, Rob Hootsmans, Vittorio Magnago lampugnani en Lars Spuybroek, beide jury's onder voorzitterschap van Janwillem Schrofer) koos de volgende kandidaten:

Gianni Cito met het plan 'Baksteen', dat met een golvende baksteenarchitectuur aansluiting zoekt op de Amsterdamse School Marion Regitko met het plan 'Hamman meets Tetrahedral Decahedron', een Paolo Portoghesi-achtig, geometrisch plan. Theo Hauben, met het plan 'Badstede', een uitgeholde monoliet Fjodor Richter met het plan 'Haman Reservoir Fogs', een ondergrondse variant waarbij de mistige sfeer van het stoombad samen met het grachtenwater kan worden ervaren.

De opgave voor Stedenbouw betrof het uitbreiden van een benzinestation aan de A44 bij Sassenheim. De opgave 'stelt de betekenis van het nieuwe publieke domein ter discussie en verlangt een verbinding met het landschap'.

De jury (Maike van Stiphout, Sebastien Marot, Branimir Medic, Maarten Schmitt en Kees Christiaanse) koos de volgende kandidaten:

Jago van Bergen met BP-Wilgenbos, een tankstation op basis van energieteelt Nikol Dietz met het plan Waterstation John Lonsdale met Surfaces+ Paul Toornend met Untitled Space #2, een spiegelend chromen tankstation op een geheel geasfalteerd grondvlak waarbij de stromen de ruimte bepalen.