Feature

RS333 wint Nederlands-Britse prijs voor Ondernemerschap

Het bureau S333 heeft op 30 november de ABN-AMRO trofee in de Nederlands-Britse prijs voor Ondernemerschap, uitgereikt door de Nederlands Britse Kamer van Koophandel. S333, dat in 1990 in London van start ging, won de prijs in de categorie voor kleine ondernemingen.

Na de start van het bureau in Londen bleek al snel dat een groeiend deel van de opdrachten niet alleen uit het Groot Brittanniƫ kwam, maar ook steeds meer uit Nederland en andere Europese landen. De vier partners, Burton Hamfelt (Canada), Chris Moller (Nieuw Zeeland), Dominic Papa (Engeland) en Jonathan Woodroffe (Engeland) besloten daarom dat zowel de Britse als Nederlandse opdrachtgevers het beste vanuit Amsterdam bediend konden worden.

S333 won onder meer de internationale prijsvraag voor de revitalisering van Sanarkland in 1991, en in 1993 een stedenbouwkundige prijsvraag voor de ontwikkeling van Karlsruhe (D) met Ove Arup en Partners. Ook Europan 3 (locatie Groningen) en Europan 4 (Manchester, GB) mocht het bureau op haar naam zetten. Recentelijk won S333 twee prijsvragen voor grootschalige woningbouwprojecten voor de uitbreiding van Vijfhuizen en voor de Tarling Housing Estate in London. Daarbij begeeft het bureau zich voornamelijk op het terrein van de toenemende verstedelijking; een onderwerp dat in het verleden met name in Engeland weinig aandacht kreeg.

Een week voor de toekenning van de ondernemerschap-trofee had het bureau al een besloten prijsvraag in Frankrijk gewonnen (Living in the Year 2000: The Urban Forest). Dit ontwerp, met o.a. 1700 woningen, 50.000 vierkante meter park, winkels, etc. is gericht op de herontwikkeling van een industriƫle locatie in de stad Grenoble.

S333 won de eerste prijs.