Nieuws

Architectuur Filmfestival Rotterdam

Van donderdag 1 tot en met woensdag 7 november vindt het Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFR) plaats. Op vier Rotterdamse locaties, Cinerama, Lantaren/Venster, het NAi en het Berlage Instituut laten filmklassiekers, documentaires, installaties, lezingen en presentaties zien dat film en architectuur meer raakvlakken hebben dan ooit.

Dit jaar bevat het Architectuur Filmfestival opnieuw een publieksprogramma met filmklassiekers rond het thema ‘film en architectuur’ met onder meer Wings of Desire (W. Wenders), Alphaville (J.L Godard) onder begeleiding van DJ Scanner (UK), The Conversation (F.F. Coppola) en Rear Window (A. Hitchcock). Uniek in dit programmaonderdeel is de vertoning van de gerestaureerde versie van Metropolis (F. Lang) die voor het eerst in Nederland te zien zal zijn. Om de speciale editie van het AFR 2001 te benadrukken binnen Rotterdam 2001 bevat het AFR een programma over de stad Rotterdam. Dit programmaonderdeel, samengesteld door Joop de Jong, heeft als titel ‘De Stad als Werkplaats’ en bevat dansfilms van onder meer René Hazekamp en Marijke Jongbloed.

Veel architecten lijken vandaag de dag inspiratie te vinden in science fiction films. Reden genoeg om een themaprogramma te wijden aan de relatie tussen science fiction en hedendaagse (binnenhuis-) architectuur. Het filmprogramma, met films als Forbidden Planet (F.W. Wilcox) en de oorspronkelijke versie van Electronic Labyrinth: THX-1138-4EB (G. Lucas) wordt ondersteund door een lezing van programmeur Lara Schrijver. Extra aandacht is er ook voor de Nederlandse architectuurdocumentaires. Zo zal de nieuwe documentaire JK John Körmeling van Jeroen Visser tijdens het AFR zijn première beleven. Belangrijk onderdeel is verder een selectie van de meest recente nationale en internationale film- en videoproducties. Ook in het NAi is een doorlopend filmprogramma te zien over de stad Rotterdam.

Het Berlage Instituut participeert dit jaar voor het eerst in het AFR. In het Berlage Instituut vindt een aantal lezingen en presentaties plaats met als thema de relatie tussen film en architectuur. Gastsprekers zijn onder andere Anthony Vidler (US), Patrick Keiller (UK) en Gilles Rollerstone (UK). Daarnaast in het Berlage Instituut 'Shopping Malls', met werk van Jannes Linders, Judith Barry, Harum Farocki en Jan Kempenaers, en een cd-rom presentatie over Tokyo van Raul Bunschoten.

ArchiNed zal tijdens het festival een dagelijks verslag uitbrengen over de films en lezingen.