Feature

Guus Kemme, architectuurpromotor

De Amsterdamse boekhandel Architectura & Natura zal het moeten stellen zonder haar eigenzinnige eigenaar. Guus Kemme overleed op 29 december op 42 jarige leeftijd.

Guus Kemme werd in 1990 eigenaar van Architectura & Natura. De winkel stond al langer bekend om haar ruime collectie architectuurboeken maar vooral ook om de aanstekelijke wanorde die er heerste. Een deel van de boeken stond in kasten maar een aanzienlijker deel lag torenhoog opgestapeld op en onder de tafels. Guus Kemme (Frederik Muller Academie boekhandel en uitgeverij) bracht orde in de chaos. Vooral nadat eind 1998 de nieuwe winkel aan de Leliegracht 22 betrokken werd.

Architectura & Natura is een begrip onder binnenlandse en buitenlandse architecten en architectuurliefhebbers, niet alleen vanwege de collectie maar zeker ook vanwege Guus Kemme's innemende en eigenzinnige persoonlijkheid. Guus was een boekhandelaar van de ouderwetse soort, iemand die al de aangeboden boeken leek te hebben gelezen en die iedereen in zijn winkel leek te kennen. Hij was op de hoogte van voorkeuren, wapenfeiten en andersoortige details van al zijn vaste klanten.

Memorabel zijn de boekpresentaties die Guus Kemme organiseerde in zijn kleine winkel: heel veel mensen en veel witte wijn. Naast het bestieren van de boekhandel hield Guus Kemme zich ook bezig met het uitgeven van boeken. Zo was hij verantwoordelijk voor een groot aantal van de ARCAM pockets en gaf hij met zijn eigen Goose Press 'Move' uit, de driedelige UN Studio publicatie.

Guus Kemme leed al enige tijd aan leukemie. Met zijn overlijden verliest de Nederlandse architectuur een enthousiast promotor en het Nederlandse boekenvak een voorbeeldige boekhandelaar.