Feature

Observatorium en Concko & Gautier winnen Bauwelt Prize 2001

Zowel Het Rotterdamse kunstenaarscollectief Observatorium als het Nederlands/Franse architectenbureau Concko & Gautier hebben voor ‘hun eerste gebouw’ de Bauwelt Prize 2001 gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 DM verbonden.

Dwelling for Seclusion ontwerp: Observatorium

Observatorium (Geert van de Camp, Andre Dekker en Ruud Reutelingsperger) ontvingen voor hun 'Dwelling for Seclusion' de prijs in de categorie interieur. Dit tijdelijke bouwwerk stond in het park van Snug Harbor Cultural Center in Staten Island, New York en bestond uit een modulair systeem van houten boekenkasten. In de zomer van 1997 brachten 55 mensen ieder ten minste 24 uur in afzondering door in deze sculptuur in de openbare ruimte, bestaande uit een portaal, een galerij, een binnentuin en twee woonvertrekken. De relatie tussen binnen en buiten werden zichtbaar gemaakt door de wisselend naar binnen en naar buiten gekeerde boekenkasten, de omsloten tuin van het gebouw versus het landschapspark en de interactie tussen de gast, die de beslotenheid van het kunstwerk geniet, en de toeschouwer die zich van de afzondering een beeld probeert te vormen. De bevindingen van de gasten, teksten, foto's en tekeningen, werden in galerie Art in General in Manhattan geƫxposeerd.

Dit observatorium is een jaar later in het kader van AIR-Zuidwaats/Southbound – in een veel meer aangepaste versie – in het polderlandschap van de Hoeksche Waard opgesteld geweest.

Het Duitse architectuurtijdschrift Bauwelt organiseerde voor de twee maal de prijsvraag. Architecten werden opgeroepen om 'hun eerste gebouw' in te sturen. Het gebouw moest gerealiseerd zijn na 1 januari 1997. Bauwelt ontving meer dan 300 inzendingen vanuit de hele wereld.

Tanja Concko en Pierre Gautier ontvingen de prijs in de categorie woningbouw voor hun project Zaanwerf in Zaandam. Het project Zaanwerf is de realisatie van het ontwerp waarmee ze eerder de Europan hadden gewonnen. Voor dit voormalige industrieterrein zowel het stedenbouwkundige plan, als de openbare ruimte, 102 woningen en drie parkeergarages.