Met de daklozenmanifestatie Eurodak vierde Rotterdam op 1 januari de start van 2001, het jaar dat stad samen met het Portugese Porto culturele hoofdstad van Europa is. Stichting Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad presenteert in een kloek boekwerk het programma voor het komende jaar.
Het programma is tot stand gekomen na een inventarisatie van wensen, ambities en behoeften van Rotterdammers en Rotterdamse instellingen en organisaties. Dit leidde tot tien onderwerpen die de basis vormen voor de programmering van Rotterdam 2001, de vele gezichten van Rotterdam. Een van die tien onderwerpen is 'Stedelijk wonen en de stad als huis'. Deze titel is de verzamelnaam voor een groot aantal manifestaties en tentoonstellingen op het gebied van architectuur en beeldende kunst die gedurende 2001 door heel Rotterdam plaats vinden. Echter programmaonderdelen met betrekking tot architectuur zijn ook te vinden bij andere onderwerpen daarom hier alle architectuurprogrammaonderdelen op een rij gezet. Tentoonstellingen
maart-april / Alexander Binnenstebuiten
Bewoners van de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander stellen hun wonen open voor publiek.
maart-mei / Museumvilla's
Tentoonstelling over de zogenaamde museumparkvilla's. (Chabot Museum)
vanaf 24 maart / Huis Sonneveld museumwoning
Openstellingen van Huis Sonneveld die in de staat waarin het in 1933 verkeerde is teruggebracht. (Museumpark)
april-september / Parasites
Expositie van Parasites: Prototypes for Advanced Ready-made Amphibious small-scale Individual Temporary Ecological Houses. Parasites ontving onlangs de IFD-prijs. (Las Palmas)
11 april-23 september / 6,5 Miljoen woningen
Expositie ter gelegenheid van het honderd jarig bestaan van de Woningwet in Nederland. (Las Palmas)
1 april-23 september / Thuis in Rotterdam
Twintig woningen die exemplarisch zijn voor de vernieuwing van de woningbouw in de 20e eeuw zijn van binnen te bezichtigen.
28 april-1juli / Breeze of Air
Tentoonstelling over vernieuwende concepten voor stadstuinen in Rotterdam. (Witte de With)
mei-december / Foto-expositie
in Rotterdam en Porto (Nederlands Foto Instituut)
1 mei-31 oktober / Naar een 'nieuwe' stad 2020
Scholieren uit Capelle aan de IJssel ontwerpen hun ideale Capelle. (Oude Muziekschool, Capelle aan de IJssel)
12 mei-9 september / J.J.P. Oud – Philip Johnson: een dialoog
Grote overzichtstentoonstelling waarvoor Johnson het inrichtingsontwerp maakte. (Nederlands Architectuurinstituut)
juni-juli / Coming soon!
De resultaten van drie belangrijke ontwerpwedstrijden voor jonge architecten en stedenbouwkundigen (Archiprix, Europan en Prix de Rome) bij elkaar in een tentoonstelling. (Van Nelle Ontwerpfabriek)
21 juni-21september / De Boompjes
Vier teams, bestaande uit combinaties van opdrachtgevers en architecten uit Baltimore, Hamburg, Barcelona en Londen, zijn gevraagd een ontwerpvoorstel te maken voor de herontwikkeling van De Boompjes. Op locatie zijn de resultaten te bekijken.
23-26 augustus / Archipelago
kunstenaar Alan Parkinson ontwierp een grote opblaasbare structuur die van binnen oogt als een futuristische stad. (Cultureelcentrum de Stoep, Spijkenisse)
september / Autodestity
Presentatie van een project dat twee jaar duurde en waar studenten van de Rotterdamse academie van Bouwkunst onderzoek deden naar automobiliteit in de architectuur en stedenbouw. (Academie van Bouwkunst).
september / Sensing Mobility
Presentatie van de resultaten van een workshop van de Academie van Bouwkunst Rotterdam en de ESAP in Porto over de ontwikkeling van de rivieroevers in beide steden. (Academie van Bouwkunst)
21 september-18 november / Willem Nicolaas Rose
Expositie over het werk van Rose (1801-1877), die onder meer een uitbreiding van Rotterdam ontwierp. (Nederlands Architectuur Instituut)
5 oktober-10 februari 2002 / Happiness City Space
De tentoonstelling bestaat uit een installatie die de relatie verbeeldt tussen geluk, stad en ruimte in de tweede helft van de vorige eeuw op verschillende plaatsen in Europa. (Nederlands Architectuurinstituut)
In februari wordt bekend of een vernieuwde en verbeterde versie van RE-making NL onderdeel gaat uitmaken van de festiviteiten. RE-making NL is een expositie over de ruimtelijke inrichting van Nederland en was eerder in Hannover te zien. Bovenstaande lijst bevat slechts die programmaonderdelen die direct betrekking hebben op architectuur, stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur. Voor informatie over de andere programmaonderdelen raadpleeg het programmaboek. Meer gedetailleerde informatie over de verschillende onderdelen als exacte locatie, openingstijden en toegangsprijzen zijn te vinden op de website van Rotterdam 2001 of op de weekladders die in de stad komen te hangen.
Symposium
19-22 september / 4e Europese Biënnale Stedenbouw (De Doelen) Manifestaties
januari-september / Waterproject 2001
De manifestatie bestaat onder meer uit een ontwerpatelier en een tentoonstelling.
17 februari-30 september / Bamboe bovenstad
Op het dak van e hogeschool Rotterdam wordt een stellage van bamboe gebouwd. Men kan hier genieten van het uitzicht en informatie verkrijgen over bamboe.
april-september / AVL-Ville: vrijstaat en openluchtmuseum
Kunstenaar Joep van Lieshout bouwt sinds 1995 aan een dorp voor zichzelf en zijn medewerkers. In AVL-Ville moet het mogelijk zijn zelfvoorzienend te wonen en te werken. AVL-Ville kent zijn eigen vlag, munt eenheid en grondwet. (Vierhavenstraat/Keilestraat 43e)
10 april-23 september / Van Pendrecht tot Pendrecht
erschillende activiteiten in en over Pendrecht.
april-oktober / De culturele stadstoer
De 17 gemeenten die in de periferie van Rotterdam liggen organiseren iedere maand een rondleiding door hun gemeente waarbij onder meer wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis.
mei-juni / Verborgen tuinen in Rotterdam
Privé-tuinen worden opengesteld voor publiek. (Arboretum Trompenburg)
september-oktober / De groene stad
Internationale manifestatie voor architecten en stedenbouwkundigen over de rol en de positie van groen in de stad. Ontwerpwedstrijd
januari-december / Internationale Bouwtentoonstelling Hoogvliet
Thema is WIMBY, welcome into my backyard. (Hoogvliet)