Feature

Siza in Rotterdam

‘Every design is a rigorous attempt at capturing a concrete moment of a transitory image in all its nuances. The extent to which this transitory quality is captured comes through in the designs which will be more or less clear: the more precise they are, the more vulnerable.’ De Portugese architect Alvaro Siza geeft dinsdag 16 januari een lezing op het Berlage Instituut.

Siza (Matosunhos, Portugal 1933) studeerde van 1949 tot 1955 architectuur aan de universiteit van Porto. Nog voor het beƫindigen van zijn studie realiseerde hij vier woningen in zijn geboorteplaats en begon zijn eigen bureau in 1954. Siza's gebouwen zijn te herkennen aan door de serene modernistische uitstraling en de wijze waarop hij met licht om gaat. Een fraai voorbeeld hiervan was het paviljoen dat hij ontwierp voor de Wereldexpositie in Hannover. Het Portugese paviljoen was simpel van opzet, rechthoekige vormen waarvan de wanden met kurk, natuursteen en tegelwerk waren bekleed, de exportproducten van Portugal. Bij het binnengaan betrad met een grote ruimte en werd men overvallen door de bijzondere sensatie die het daklicht veroorzaakte.

In Nederland was Siza betrokken bij de stadsvernieuwing van de Haagse Schilderswijk. Siza was gevraagd voor dit project vanwege zijn ervaring met stadsvernieuwing en bewonersparticipatie. De woningbouw die hij realiseerde heeft lange tijd als voorbeeld gediend voor soortgelijke projecten elders. Op dit moment is Siza in Nederland betrokken bij de nieuwbouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam en ontwierp hij een woontoren voor het Ceramique-terrein in Maastricht.

Op het Berlage Instituut zal Siza vertellen over meest zijn recente ontwerpen en projecten.