Feature —

UN Studio in de race voor uitbreiding Carnegie Science Center

Redactie

Het Carnegie Science Center in Pittsburgh (USA) heeft een besloten prijsvraag onder vijf internationaal bekende architecten uitgeschreven voor de uitbreiding van haar wetenschapscentrum. Een van de bureaus die gevraagd is een ontwerp te presenteren is UN Studio. Bezoekers van de website van het Science Center kunnen mee bepalen wie volgens hen het definitieve ontwerp mag gaan maken.

Het Science Center is een techniek museum moderne stijl – de bezoekers kunnen virtueel alle uithoeken van de kosmos bezoeken (van diepzee tot verre planeten) en kunnen zelf met het merendeel van de geëxposeerde objecten experimenteren. Het museum heeft de beschikking over een eigen Omnimax theater, heeft een planetarium en bezit ook grotere objecten (zoals bijvoorbeeld een onderzeeër) waar bezoekers doorheen kunnen lopen om de technische achtergronden ervan 'live' te kunnen ontdekken.

Voor aanvullende tentoonstellingruimten, leslokalen en facilitaire ruimten heeft het Science Center extra ruimte nodig. De uitbreiding betekend een verdubbeling van het vloeroppervlak. Het nieuwe gebouw zal geïntegreerd worden met een openlucht 'Discovery Park'. Aan vijf internationaal bekende architecten (Peter Eisenman, Daniel Liebeskind, Jean Nouvel, Bernard Tschumi en Ben van Berkel) is gevraagd zich in een ontwerp over de toekomst van het museum uit te spreken. Voor de uitbreiding van het centrum is circa 90 miljoen dollar beschikbaar.

Seddon Bennington, directeur van het Science Center, verwacht van de vijf deelnemende architecten een eigenzinnige opvatting over materiaal en techniek: 'We want it to express the Carnegie Science Center's and the region's aspirations for new technology, using materials in a new way.'

Zonder uitzondering gaan de ontwerpers op deze uitdaging in, zoals te zien is in de hier getoonde afbeeldingen van de inzendingen. Liebeskind lijkt daarnaast ook nog getroffen te zijn door het Bilbao effect, met een ontwerp dat bij een vluchtige blik eerder van de hand van Frank Gehry lijkt te zijn.

Van Berkels' gebouw is van verre te herkennen aan een enorm overstek dat grotendeels uit glas lijkt te bestaan. In een toelichting op het ontwerp stelt Van Berkel dat het de bezoekers moet inspireren om techniek en wetenschap te overdenken aan de hand van de gedurfde technische combinaties die het gebouw toont.

Het publiek kan via een goed gedocumenteerde website haar mening geven op de voorgestelde ontwerpen. (Misschien ook een idee voor het Rijksmuseum?) De selectie van het winnend ontwerp wordt dit voorjaar verwacht en het Science Center hoopt in 2005 haar nieuwe gebouw te kunnen betrekken.