Nieuws —

Wall House van John Heyduk alsnog gebouwd

Redactie

Het Wall House van de vorig jaar overleden architect John Heyduk, waarvan de realisatie in Groningen lange tijd maar niet wilde lukken, wordt nu toch gebouwd. Wilma Bouw hoopt het huis in september van dit jaar op te leveren.

Met de realisatie van het Wall House komt een onverwacht snel einde aan een lange onstaansgeschiedenis. John Heyduk heeft vanaf de jaren zestig verschillende opeenvolgende reeksen woningen in min of meer theoretische series ontworpen. Geen van deze ontwerpen werd gerealiseerd, hoewel Heyduk in sommige gevallen wel degelijk een specifieke gebruiker voor ogen had. Het Bye House, één van de huizen uit de serie Wall Houses is ontworpen in 1973. Ook deze woning leek nooit meer te worden gebouwd tot enige jaren geleden het nieuws kwam dat dit Wall House in Groningen zou worden gerealiseerd.

John Hejduk heeft in de loop der jaren een sterke relatie met de stad Groningen opgebouwd. Hij bouwde in het kader van een grote architectuurmanifestatie één van de stadsmarkeringen, de Tower of Cards (beter bekend als De Joker) en maakte een ontwerp voor een woontoren aan de Reitemakersrijge (die overigens nooit werd uitgevoerd.) Midden jaren negentig sloegen Kamminga Makelaars, de ontwikkelaar van de zuidpunt van de Hoornse Meer en de gemeente Groningen de handen ineen om een van de Wall Houses van Hejduk te bouwen. Het huis werd opgenomen in het bestemmingsplan, de gemeente stelde de grond beschikbaar en de bouwvergunning werd afgegeven.

Maar uiteindelijk gingen ook deze plannen niet door. Met de dood van Heyduk in het voorjaar van 2000 leek de realisatie waar Heyduk zelf erg veel waarde aan hechte, verder weg dan ooit. Nu blijkt het Wall House toch te worden gebouwd, en nog snel ook.

Wilma BV heeft de ambitie om het gebouw in september – met de start van Blue Moon – op te leveren. Het Wall House kan dan extra kleur geven aan deze manifestatie van cultuur en architectuur. Het huis wordt gebouwd op een locatie van ca. 1750 m2 aan de rand van het Hoornse Meer. Het Groningse architectenbureau Otonomo is betrokken bij de realisatie.