Feature —

Zoom bouwt black box

Redactie

Het Rotterdamse bureau ZooM realiseerde in opdracht van de rijksgebouwen dienst het nieuwe onderkomen voor NIDO (stichting Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling) in Leeuwarden. De huisvesting van het NIDO bestaat naast een renovatie en herinrichting van het Old Burgerweeshuis (beter bekend als het Auck Petershuis) uit ‘Black Box’- aanbouw in de unieke stadstuin.

Het Auck Petershuis is een Rijksmonument met ingangspartijen aan de Nieuwstad en het Ruiterskwartier in het hart van Leeuwarden. Een belangrijk onderdeel van het complex is de tot beschermd stadsgezicht bestempelde tuin met historisch hekwerk aan het Ruiterskwartier. Door de keuze de entree van NIDO aan de tuinzijde van het complex te leggen, wordt de hoofdentree aan het Ruiterskwartier in ere hersteld.

Over een met Belgisch blauwsteen geplaveid pad bereikt men over de hellingbaan langs de nieuwbouw de voordeur van het oorspronkelijke pand. De donker gekleurde Del Rey leien gevelbekleding van de nieuwbouw zet zich voort in de oudbouw. In de de nieuwe, 9.5 x 9.5 mtr. metende aanbouw is het hart van de organisatie gehuisvest; het NIDO-bureau.

Het belangrijkste ruimtelijke thema van de aanbouw is het uitzicht op de tuin. Een constructieve oplossing van de glasstrook door gebruik te maken van negen buizen maakt kozijnen overbodig: de ramen zijn direct gevat, het gebouw zweeft hier op het glas. De hoogte van deze glasgevel is 2.10 meter. Mede door deze maat wordt een gekaderd panoramisch uitzicht op de diepe tuin gecreerd. Dit gegeven in het ontwerp is afgeleid van een principe in de historische Japanse tuinarchitectuur: shakkei, 'geleend landschap' waarin een voortzetting van de omgeving, de bergen, het uitzicht op een rivier, een tempel in plaats van een omheining dient als natuurlijke begrenzer. Het geleende uitzicht zorgt voor een schaalvervreemding, de tuin lijkt ogenschijnlijk vele malen groter. Daarnaast biedt een groot vierkant raam (2.45 x 2.45 mtr.) in de separate directiekamer een formidabel uitzicht op de volle omvang van de eeuwen oude beuk die er recht tegenover staat.