Feature

Aaron Betsky Nieuwe directeur NAi

De geruchten deden al sinds eind vorig jaar de ronde, maar gisteren is officieel bevestigd dat Aaron Betsky vanaf 1 juni a.s. de vrijgekomen functie van directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) zal gaan vervullen.

Aaron Betsky (1958) zal Kristin Feireiss opvolgen, die sinds maart 1996 directeur van het NAi is maar die in juni directeur van de Internationale Architectuur Biƫnnale wordt, die in de zomer van 2002 in Rotterdam van start zal gaan.

We willen niet al te zeer op de ontwikkelingen vooruitlopen, maar de keuze voor Aaron Betsky lijkt een gelukkige te zijn. Betsky heeft een ruime ervaring als museumcurator, is een scherp auteur en architectuur en designcriticus, is een buitenlander (dat schijnt toch een soort voorwaarde vooraf te zijn) en – en dat is bepaald niet onbelangrijk: Betsky is goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen van de Nederlandse architectuur en spreekt, omdat hij in Nederland opgroeide, vloeiend Nederlands.

Sinds Betsky in 1983 afstudeerde aan de Yale School of Architecture in Conneticut, heeft hij vele publicaties op zijn naam staan. Hij werkte als auteur en redacteur bij diverse architectuurbladen en is als architectuurcriticus werkzaam in het internationale lezingencircuit. Hij is als docent verbonden (geweest) aan diverse universiteiten. Aaron Betsky is vanaf 1995 werkzaam als curator Architecture, Design and Digital Projects van het Museum of Modern Art, San Francisco, USA.

Betsky Boeken (selectie)

Violated Perfection: Architecture and the fragmentation of the Modern (1990)

James Gamble Rogers and the Architecture of Pragmatism (1994)

Building Sex: Men, Women, Architecture and the Construction of Sexuality (1995)

Queer Space: the Spaces of Same-Sex Desire (1997)

Fabrications (ed) (1998)

Architecture must Burn (2000)