Feature

Kantorencampus van Frits van Dongen en Ed Veenendaal

Onlangs is de eerste paal geslagen voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Cap Gemini Ernst & Young dat deel uitmaakt van het Utrechtse kantorenpark Papendorp ontworpen door Frits van Dongen (De Architekten Cie) en Ed Veenendaal (Veenendaal Bocanet en partners).

Frits van Dongen en Ed Veenendaal ontwierpen in Utrecht langs de A2 een nieuw kantorenpark met het karakter van een campus. Het park herbergt 35.000 m2 kantoren , 15.000 m2 congrescentrum en 1.250 overdekte parkeerplaatsen. Het plan gaat uit van flexibiliteit in gebruik. Door verschillende kantoordiepten in een gebouw toe te passen kunnen ruimten zonder al teveel aanpassingen aan verschillende gebruikers worden verhuurd.

Ingeklemd tussen een kanaaldijk en een verhoogde weg vormt een nieuw landschap het dak voor parkeergarages en de Plaza, een centrale hal die een aantal bakstenen kantoortorens verbindt. Het landschap wordt op diverse plaatsen ingesneden en omgevouwen om zo te voorzien in daglichttoetreding. Grotere patio’s vormen de toegangen tot de verschillende torens terwijl een aantal kleinere patio’s plaats biedt aan bomen.

Het hoofdgebouw, een van de vijf kantoorgebouwen bestaat uit een sokkel met een bedrijfsrestaurant en showrooms en twee kantoortorens. Het restaurant verbindt met een oplopende vloer de Plaza met het landschap. Op de sokkel, in de onderste laag van de kantoortorens bevindt zich de congresruimte. Bijzondere ruimtes in de torens worden gearticuleerd met grote glazen vlakken in de gevel, die uitzicht bieden over het campuslandschap en het Amsterdam-Rijnkanaal. In één van de andere kantoorgebouwen, het congresgebouw, zijn de negen congreszalen te herkennen aan de horizontale aluminium zonweringslamellen. In elk gebouw vormt een dubbelhoge lobby het knooppunt met de Plaza, landschap en patio.