Recensie

Meier in Rotterdam

De tentoonstelling Richard Meier, Architect is nog tot en met 16 april te zien in het NAi.

De tentoonstelling in de grote zaal van het NAi geeft met ruim vijftig maquettes en originele schetsen, tekeningen, collages en foto's een overzicht vanaf Meier's vroege werk (zoals het Smith House) tot de recente werken zoals het United States Courthouse in New York. De opzet voor de tentoonstelling is gemaakt door het Museum of Contemporary Art in Los Angeles en is voor de Grote Zaal van het NAi in twee delen gesplitst. Centraal in de Grote Zaal zijn de grote werken van Meier te zien (vaak publieke gebouwen) en in een zijbeuk zijn de kleinere villa's en woonhuizen tentoongesteld.

Lopend tussen de maquettes lichtte Meier gisteren de tentoonstelling toe. Hij liet zich daarbij – kijkend naar zijn werk – ontvallen dat het hem het gevoel gaf alsof 'de kinderen weer thuis waren gekomen'. Verder behield Meier tijdens de rondleiding een afstandelijkheid tot zijn werk; alsof hij het allemaal net te vaak had moeten uitleggen.

Richard Meier startte zijn carrière in 1963 met een opdracht voor het huis van zijn ouders in Essex Fells, New Jersey. Zijn ontwerp voor het Smith House in Darien, Connecticut bracht in 1965 zijn nationale doorbraak. Samen met Eisenman, Graves, Gwathmey en Hejduk werd hij bekend als de 'New York Five'. Internationaal is hij het meest bekend door zijn ontwerpen voor musea als het High Museum of Art in Atlanta (1980-1983), het Museum voor Toegepaste Kunst in Frankfurt (1997-1984) en het Getty Center in Los Angeles (1984-1997). In Nederland is Meier bekend door zijn ontwerp voor het Haagse Stadhuis (het 'IJspaleis') en het voormalig hoofdkantoor van de Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken in Hilversum.

Aansluitend aan de rondleiding in het NAi, toonde Meier in de overvolle Remonstrantse Kerk in Rotterdam onder andere de laatste werken van zijn bureau, waaronder een kerk in de buurt van Rome. Hoewel oorspronkelijk gepland voor het katholieke Jubeljaar (2000) is de kerk nog steeds in aanbouw. Meier sprak de hoop uit dat de kerk toch nog op korte termijn opgeleverd kan worden. Ook het United States Courthouse en het Getty Center werden door Meier toegelicht.