Feature

Open dag project Tangram architekten

Tangram architekten realiseerde in het nieuwste westelijke uitbreidingsgebied de Aker te Amsterdam, een basisschool, woningen en een voorzieningencentrum. Aanstaande woensdag, 14 februari, kunnen belangstellenden een rondleiding krijgen door deze gebouwen.

De Pieter Calandlaan is een van de hoofdstraten van De Aker. Hieraan realiseerde Tangram Architekten een 400 meter lang gebouw, Dukaat enaamd, waarin diverse wijkvoorzieningen zijn ondergebracht. Op maaiveldniveau bevinden zich winkels, een gezondheidscentrum, en kinderdagverblijf, een activiteitencentrum en diverse bedrijfsruimten. Boven op deze plint zijn 240 woningen gebouwd. Het complex oogt van een afstand als een monoliet gebouw, maar schijn bedriegt. Met een zekere regelmaat zijn in het blok uitsneden aangebracht die onder meer dienst doen als onderdoorgang. Het kleurenschema voor de onderdoorgangen is ontworpen door kunstenaar John Blake die tevens verantwoordelijk is voor het planten van de dennenbomen op enkele dakterrassen.In het blok aan de Pieter Calandlaan bevindt zich ook de entree naar de daltonbasisschool 'De Horizon' waarvan de klaslokalen en het speelplein zijn gesitueerd aan de rustige noordzijde van het blok. De school is zo ontworpen dat het gymnastieklokaal 's avonds ook voor niet-schoolse activiteiten kan worden gebruikt.