Feature

UN Studio in Amerika (update)

UN Studio (Ben van Berkel & Carolien Bos) is gevraagd de uitbreiding van het Wadsworth Atheneum Museum in Hartford (V.S.) te ontwerpen.

Uit vijftig architecten koos het bestuur afgelopen najaar vier architecten. Tijdens een openbare bijeenkomst presenteerden Brad Cloepfil, Zaha Hadid, Thom Mayne en UN Studio hun werk en hun idee├źn met betrekking tot de uitbreiding van Amerika's oudste openbare kunstmuseum, het Wadsworth Atheneum Museum in Hartford. Na de presentaties bezocht een speciale commissie verschillende projecten van de genomineerden. Op grond van deze projectbezoeken en van de presentatie heeft UN Studio de opdracht gekregen.

Het Wadsworth Atheneum Museum bestaat uit vijf aangrenzende gebouwen, ontworpen en gebouwd tussen 1842 en 1967. UN Studio krijgt de opdracht het museum uit te breiden met inbegrip van het ontwerpen van een nieuwe tentoonstellingsruimte en het verbeteren van de onderlinge organisatie van de bestaande gebouwen. Eerder ontwierpen Van Berkel & Bos onder meer museum Valkenhof in Nijmegen (1998), uitbreiding en renovatie van het Twents Museum (Enschede, 1996) en het interieur van de Aedes East galerie in Berlijn (1996).