Feature

Winka Dubbeldams Greenwich Street Project

De Nederlandse architect Winka Dubbeldam woont en werkt al vanaf het begin van de jaren negentig in New York. Onlangs ontwierp zij een elf verdieping hoog woon- werkgebouw in Greenwich Street, Soho New York. In de New York Times werd het ontwerp een edelsteen genoemd.

Na haar afstuderen aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam in 1990 vertrok Dubbeldam naar de Verenigde Staten. Daar werkte ze achtereenvolgens bij Steven Holl, Bernhard Tschumi en Peter Eisenman. In 1994 begon ze in New York haar eigen bureau, Archi-Tectonics. Een van haar eerste projecten is de mixed-media art gallery Cristine Rose in Soho (1994).

Het nieuwste project van Dubbeldam is het Greenwich Street Project: een voormalig zes verdieping hoog pakhuis dat opgenomen zal worden in een elf verdieping hoog woon- werkgebouw. Het nieuwe gebouw is een zogenaamde 'parabuilding', het vouwt zich om het pakhuis aan Greenwich Street heen. De voortzetting van de nieuwbouw over het bestaande gebouw komt in de vorm van een vier verdieping hoog penthouse van glas en staal. Het pakhuis blijft duidelijk herkenbaar. Om de functionaliteit ervan te verhogen wordt het volledig schoon geschept, alleen de bakstenen fa├žades en de vloeren blijven gehandhaafd.

Het nieuwbouwgedeelte van elf verdiepingen hoog bestaat grotendeels uit een gevouwen, glazen gevel, alleen over de eerste drie lagen is de gevel vlak uitgevoerd. De wijze waarop de gevel is gevouwen, met terugliggende en vooruithellende vlakken, is onder meer bepaald door de zoneringsvoorschriften in New York. Door deze op een andere wijze te interpreteren en toe te passen ontstaat de bijna golvende gevel. Het Greenwich Street Project zal uiteindelijk plaats bieden aan 26 woningen waarvan de bovenste appartementen uitzicht hebben op de Hudson rivier, een galerie en winkels en zal april 2002 gereed zijn.