Feature

Een zebra voor het Museumpark

In het Rotterdamse Museumpark wordt begin april het kindercultuurpaleis Villa Zebra geopend. In het gebouw zullen de komende vijf jaar tentoonstellingen, workshops en culturele activiteiten voor kinderen worden georganiseerd. Tijdens Rotterdam 2001 zal het de kern vormen van de kinderprogramma’s die in het kader van het culturele hoofdstadjaar worden georganiseerd.

Villa Zebra, dat ook bekend is onder de (wat oudere) naam KinderKunstHal, is een van de projecten die het afgelopen jaar als demonstratieproject voor Industrieel Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen is opgestart. Het gebouw, naar een ontwerp van Jouke Post (architect) en Jaap van Dijk, Ramon Knoester en Remco Rolvink (studenten Academie van Bouwkunst Rotterdam), wordt geheel uit geprefabriceerde units gemaakt.

Met een subsidie uit het IFD programma is er gezocht naar een oplossing voor het schakelen van dergelijke geprefabriceerde units voor het creƫren van grotere ruimtes (zoals het theater). De bouwer, Wb Accomodatie Service, heeft ondanks het unieke karakter van het gebouw zelfs een terugkoopgarantie van de demonteerbare onderdelen gegeven.

Wie nu in het Museumpark gaat kijken ziet het gebouw al als een stapeling rode containers staan. Het is de bedoeling dat onder deze rode huid straks een fraai zebrapatroon tevoorschijn komt op de 'bouwblokken'.

De Villa Zebra mag voor vijf jaar in het Museumpark blijven op voorwaarde dat het een succes is als kunst en cultuurcentrum. Het gebouw wordt gebouwd op een manifestatieterrein; een vast gebouw is daar niet aan de orde. Daarom hebben de ontwerpers er ook voor gekozen om het gebouw uit meer dan 100 'blokken' van 3 x 6 x 3 meter op te bouwen. Het kan desnoods weer uit elkaar kan worden geschroefd en verplaatst.

Tegelijk met het verrijzen van de vrolijk gestreepte Villa Zebra valt het Museumpark echter steeds verder uit elkaar. Het is te hopen dat dit ontwerp van Yves Brunier binnenkort ook in ere wordt hersteld – hij had zo'n een zebragebouw waarschijnlijk graag een plaats binnen zijn ontwerp willen geven.