Feature

Hoe woont Nederland

Aankomende zaterdag zendt de IKON het eerste deel uit van de driedelige Babylonserie over wonen in Nederland. In de eerste aflevering zal programmamaker Kefah Allush verslag doen van een week wonen in woonpark Oosterhout, een nieuwe VINEX-wijk bij Nijmegen. In de tweede aflevering wordt geregistreerd hoe een klein Drents dorpje worstelt met de oprukkende moderne wereld. Ten slotte logeert Allush in het Rotterdamse Feyenoord waar een onoverbrugbare economische kloof de wijk heeft verdeeld.

Nu er een markt blijkt te bestaan voor steeds duurdere huizen en het in het weekend bij woonboulevards een af- en aanrijden van VINEX-pioniers is, lijkt het nieuwe wonen in een winterslaap te raken. Weg van de grote stad, waar het gevaar van trams, grachten en drugsdealers het rijke bestaan bedreigen, schillen huisvaders en huismoeders supermarktbintjes vanachter 50 dezelfde keukenramen, uitkijkend over gegraven water. Het hele VINEX-scenario lijkt ondanks de aanhoudende kritiek alsnog een succesverhaal te zijn. Op de lege kleivlaktes waar de herhaling hoogtij viert en het wonen zich heeft afgezonderd van het leven, zijn bewoners schijnbaar tevreden met de rust, de veiligheid en de schone klinkers. Na tonnen geïnvesteerd te hebben lijkt zelfkritiek moeilijk. Of zou iedereen werkelijk gelukkig zijn in die VINEX-wijken?

Op de site van IKON kan gereageerd worden op drie stellingen.

1)Vinex-locaties zijn saai en eenvormig. Alles lijkt op elkaar en niks heeft een geschiedenis.

2)Vinex-locaties zijn een paradijs voor mensen met kinderen.

3)Vinex locaties dreigen slaapsteden te worden, waar alleen maar mensen wonen en waar geen enkele activiteit plaats vindt.