Feature

Hoog, hoger, hoogst

In Amsterdam Zuidoost zal naar verwachting volgend jaar begonnen worden met de bouw van een 150 meter hoge woontoren naar ontwerp van Wiel Arets. Amsterdam dreigt hierdoor een voorsprong te nemen in de hoogbouwrace, categorie woongebouwen.

Het hoogste woongebouw tot op dit moment staat in Rotterdam, de Weena-toren die 106 meter hoog is. Vorig jaar haalde de gemeente Tilburg het landelijke nieuws met de mededeling dat in hun gemeente de hoogste woontoren van Nederland gerealiseerd zou gaan worden, 135 meter. Lang konden ze in Tilburg niet genieten van dit wapenfeit. Onlangs werd bekend dat de Raad van State toestemming heeft gegeven om in Amsterdam Zuidoost een woontoren van 150 meter hoogte te bouwen.

Buurgemeente Ouder-Amstel had bezwaar tegen het plan aangetekend omdat door het hoge gebouw spraken zou zijn van horizonvervuiling. Om een zelfde reden was eerder in Amsterdam de bouw van de 188 meter hoge Larmag-kantoortoren nabij station Sloterdijk afgeblazen. Wanneer de Larmag-toren gerealiseerd zou zijn, zou Amsterdam ook de hoogste kantoortoren van Nederland hebben. De hoogste kantoortoren is nu nog Delftse Poort in Rotterdam (151 meter). Bovendien zijn de plannen voor de Luxor-toren van 185 meter, eveneens in Rotterdam, goedgekeurd, nog steeds 3 meter lager dan de Larmag-toren. Het hoogste bouwwerk in Nederland staat overigens in IJsselstein, een 375 meter hoge tv mast uit 1961.

De toekomstige hoogte woontoren van Nederland, de Arena-toren – zoals het gebouw voorlopig in de volksmond heet, maar die waarschijnlijk gezien de naamrechten op 'Arena' anders zal gaan heten – moet verrijzen aan het einde van de Arenaboulevard, het voetgangersgebied dat vanaf winkelcentrum Amsterdamse Poort onder het spoor doorloopt tot langs de Amsterdam Arena. Wiel Arets architect & associates ontwierp een 50 verdiepingen hoge toren waarvan de onderste verdiepingen gereserveerd worden voor publieke, commerciĆ«le functies en de topverdieping vooralsnog voor een openbaar toegankelijk panorama terras. In de overige verdiepingen zullen zo'n 300 appartementen in verschillende standaardtypen worden gerealiseerd.

In het gebouw zelf zullen diepe sneden garant staan voor toetreding van daglicht en lucht in de appartementen en de publieke en semi-publieke verkeersruimtes. De uitsneden in het gebouw zorgen voor een verandering van de plattegronden en vervorming van het volume. Van veraf zal de toren massief tonen, dichterbij gekomen zal de gevel zich gelaagd voordoen; de gevel wijkt bij de uitsneden en toont hier de structuur van de toren. De gevel van de woontoren wordt opgebouwd uit gestandaardiseerde glas- en betonelementen. Naar verwachting zal volgend jaar met de bouw worden begonnen.