Recensie

Körmeling Road Tour

In zijn estafettereeks langs de Nederlandse podia was Körmeling op 12 maart jl. in de Witte Dame in Eindhoven. Harrie van Helmond doet – eveneens in estafettestijl – verslag van deze druk bezochte lezing.

Ruil oudste betonnen gebouw Eindhoven tegen eigen woning tbv vestiging autofabriek, architectuuropleiding en kippenhouderij. Eigenaar akkoord, gemeente Eindhoven niet akkoord.

Bevrijdingsviering stad Eindhoven. Speciaal nummer dagblad ED. Koppeling data alle landen ter wereld met nieuws van de dag. Voorbeeld: China, 1,5 miljard inwoners, geen nieuws; Zwitserland, 5 miljoen inwoners, voetballer verrekt spiertje.

Beeld langs de M8 bij Glasgow. Tientallen meters hoog winkelwagentje gevuld met lichtjes. Titel: Shopping the stars. Uitvoering wordt tegengehouden door milieugroepen.

Opdracht rijksbouwmeester België: aanvulling op verkrot pandje in bos. Uitgevoerd: geheel in eigen beheer van aluminium gemaakte veranda met afdak. Met de ruïne in de rug naar het bos kijken.

Kassagebouw voor bootverhuur zonder bouwvergunning in leiden. Drijvend ponton met geheel in eigen beheer uitgevoerde stellage met o.a. een rolstoeltoegankelijk toilet. Uitgevoerd.

Drukkerij in Nijmegen wil oud gebouw uitbreiden met nog eens hetzelfde volume. Plan: hetzelfde gebouw nog een keer, er boven op. Uitvoering is niet onmogelijk.

Beeld te Sittard. Vrouw draagt man draagt Toyota, geheel afgewerkt in bladgoud, meer dan levensgroot. Buurt enthousiast. Wethouder durft niet.

Vierde druk van Een goed boek, met nieuwe illustraties en nieuwe projecten.

Beeld bij douanegebouw van Bethem en Crouwel. Ontwerp: pioniershuisje met herinneringen aan de Amerikaanse pioniers die met een minimum aan overheidsbemoeienis zich vrij konden vestigen. Uitgevoerd in eigen beheer op het dak van het douanegebouw.

Reuzenrad met auto's in plaats van gondels om nog eens vanuit de auto te zien dat de stedebouw van onze steden totaal verziekt is. Uitgevoerd.

Beeld Tilburg. Opdracht: iets speels ivm nabijheid Efteling. De Hasseltrotonde met een diameter van 60m. Een vrijstaand rijtjeshuis op ware grootte dat in de snelheid van het verkeer op de rand van de rotonde meedraait in de rondte. Afgewezen door wethouder omdat het kunstwerk te veel aandacht zou vragen.

Beeld LTS Amsterdam Noord. Belettering op gevel met alle gegeven vakrichtingen maar ook: verkijken, sterren kijken. De trappen buitenlangs de gevel naar elke afdeling.

Molestbestendige groentenkiosk te Rotterdam. Prijsvraagontwerp. Groenten en gordijngevel worden na sluiting buiten bereik opgehesen. Standaardontwerp is gekozen.

Werkplaats bij museum DePont Tilburg. Draadconstructie bespannen met rood lasgordijnkunststof. In de werkplaats is een begin gemaakt met de bouw van de stille vierkante op waterstofgas rijdende auto met een goede aërodynamica dankzij een constructieframe van ronde aluminium buizen. TNO, gevraagd naar het effect van de stroomlijning: het werkt niet want het is lelijk. De race-auto voor het hele gezin.

Opdracht kunstwerk Kamer van Koophandel voor het 18 septemberplein te Eindhoven. Billboard van een stedebouwkundig plan voor Europa. Eindbeeld zijn enkele verkeers/bebouwingsstrips met daartussen kale vlaktes. 24 uur per dag open. Afgekeurd wegens te negatieve boodschap.

Presentatie nieuw sigarettenmerk in het van Abbemuseum (gesticht met geld en kunst van sigarenfabrikant): merknaam: Verboden te roken. Dus gratis wereldwijde reclame. Voorstel is desgevraagd afgewezen door sigarettenfabrikant: antireclame.

Installatie Effenaar Eindhoven: kalender waarbij bij elke grote gebeurtenis de jaartelling opnieuw begint.

Kippen voeren met gekookte lettermacaroni: Hoe vertel ik het mijn kippen.

Oproep in Archis voor een gratis cursus stedebouw voor gemeenteambtenaren. Uitgevoerd met succes.

Kunstwerk voor jubileum kunstenaarscentrum de Fabriek te Eindhoven: grote lepel aan lepelrekje.

Idee voor een superhooggebouw in Eindhoven waar het nooit meer donker is: 6000 km hoog.

Overmaatse kapel met 100 stoelen vraagt om oplossing opbergprobleem psalmboekjes. Oplossing: stapel de stoelen 2 aan 2: precies genoeg zitplaatsen en de psalmen tussen de 2 zittingen. Gratis.

Kunstopdracht ziekenhuis voor psychiatrische patiënten RPI Eindhoven. Voorstel: besttand overtollig gebouwen van binnen ontmantelen en deze bouwmaterialen omzetten in massieve kolommen in het hart van het gebouw. Kleur: röntgengroen. Dit om zo ruimte te maken voor de geest. Afgewezen: hier worden de patiënten gek van.

Installatie in De fabriek te Eindhoven. Duidelijk maken van de ruimtelijke kwaliteiten van het gebouw door de verdiepingsvloer optisch te verwijderen door in het donker de kolommenschaduwen met waspoeder op de vloer te simuleren als ware er geen vloer.

Plan voor nieuw en goedkoper Van Abbemuseum. Laat oude staan en bouw het nieuwe ontwerp incl. het bestaande gebouw na op het terrein van woning Körmeling. Grond gratis. Afgewezen door museumdirectie omdat Abel Cahen op de locatie van het Körmelinghuis zeker een ander ontwerp zou maken.

Voorstel voor verbouwing Rijksmuseum. Maak nieuwe in/uitgang aan de zuidzijde op de 1e verdieping zodat je met het gezicht in de zon zo snel mogelijk bij de nachtwacht bent.

Idee wordt meegenomen.

Eerste project ooit voor het voormalige stapelhuis, daarna expositiecentrum, nu buiten gebruik zijde Apollohuis te Eindhoven. Benadrukken van de voormalige verticale bewegingen door met laserlicht door alle vloeren vanuit de fundering omhoog te gaan en daarna met spiegels buitenlangs weer omlaag de grond in.

Meest actuele project (al eerder gepubliceerd in deze rubriek): in het kader van een kunst in de wijkproject op de Eindhovense dienst Stadsontwikkeling gemeenteplannen bestuderen en van commentaar voorzien.