Feature

Ontwerp Contrast: “Research in Motion”

Aanstaande maandag 26 maart start aan de faculteit bouwkunde van de TU Delft de manifestatie ‘Ontwerp Contrast’. Thema dit jaar is ‘Research in Motion’. Met dit onderwerp wordt een week lang het aspect ‘beweging’ binnen architectuur en andere ontwerpende en beeldende disciplines onderzocht.

Het organiseren van manifestaties, veelal een combinatie van workshops en lezingen, is sinds 1998 een belangrijke bezigheid van de studievereniging DBSG Stylos. De workshops zijn alleen toegankelijk voor TU studenten, de lezingen daarentegen zijn openbaar toegankelijk.

Ook in het kader van 'Research in Motion' staan lezingen gepland. Kunstenaars en ontwerpers die op innovatieve manier en met eigentijdse media 'beweging' in hun werk inlijven zullen hun verhaal doen. Een greep uit het aanbod:

Maandag 26 maart houdt Theo Janssen een lezing over zijn ontwerpen van 'geraamtes van gele elektriciteitsbuizen' die zich, door de wind aangedreven, verplaatsen over het strand.

27 Maart geeft Remco Scha een lezing over 'automatisch computer gestuurd ontwerpen'. Het 'Institute of Artificial Art Amsterdam' ontwikkelde software voor het creëren van zogenaamde 'Artficial Architecture'. Centraal staat het ontwerpen van algoritmes waarmee AutoCAD files worden genereerd voor 3D structuren die aan bepaalde geometrische randvoorwaarden voldoen. De uitkomst is een flexibel ontwerp-proces met een oneindige keuzemogelijkheid voor eindgebruikers en opdrachtgevers.

Woensdag zal Francine Houben (Mecanoo) spreken over 'mobiliteits-esthetiek'. Hierbij staat de beleving van de reiziger die zich verplaatst in de stedelijke corridors centraal. In een zestal ruimtelijke inrichtingstypen wordt de potentie van de integratie tussen weg- en waterbouw, architectuur en landschapsarchitectuur inzichtelijk gemaakt.

Donderdag 29 maart vertelt Lars Spuybroek over de rol die de computer en de nieuwe media spelen in zijn werk om te komen tot een architectuur zoals in het 'Waterpaviljoen'. In dit ontwerp vindt een transitie plaats tussen de wereld van de biologische organismen en de metalen en elektronische wereld van de moderne technologie.

Vrijdag verkent Hani Rashid (Asymptote Architects) virtuele ruimten die een verlengstuk zijn van een fysieke ruimte. In een aantal installaties met de illustere namen FluxSpace1 en 2, wordt een virtuele architectuur gecreëerd die een reactie vormt op de aanwezigheid en beweging van lichamen in de ruimte. Deze avond wordt afgesloten met een discussie waarin de resultaten van de workshop worden besproken.