Feature

Vier bureaus in vlammen

In de nacht van donderdag 1 maart is een voormalige Zweedse noodschool in Rotterdam Overschie in vlammen opgegaan. In het pand waren de architectenbureaus Villanova, DAF en Scape en het organisatiebureau OSR gevestigd.

De foto's van de ramp die DAF op de eigen website heeft gezet spreken voor zich. Daar is zo te zien niets meer aan te redden. Maquettes, presentatietekeningen en ander archiefmateriaal is voorgoed verdwenen. De brand brak omstreeks half twee 's nachts uit en was zeer heftig. Het forse houten gebouw stond over de volle lengte van tachtig meter in brand. 'Zestig meter archiefmateriaal is in rook opgegaan. En dan heb ik nog niet eens over al die meters documentatie, boekwerken en regelgeving. Allemaal weg. Zoiets is niet meer te vervangen, dat moet je gewoon weer van nul af aan opbouwen.'', verzucht Andries Laane van bureau Villanova in het Rotterdams Dagblad. Gelukkig zijn er nog voldoende back-ups van computerbestanden gered, zodat er tenminste kan worden doorgewerkt aan lopende projecten. De bureaus werken nu even vanuit de huiskamer, maar zijn dringend op zoek naar vervangende ruimte. Wellicht dat er plaats is in de Van Nellefabriek. Daar vond het bureau van Christiaan Rapp, dat wegens asbestproblemen op stel en sprong uit het pand van het Berlageinstituut moest vertrekken, eveneens tijdelijk onderdak.De noodschool was jarenlang het onderkomen van Post ter Avest architecten, later van Bureau XX. Een deel van de oudere archieven van dit bureau was nog in de school aanwezig en is ook grotendeels verbrand.