Feature

Prijswinnaars Prix de Rome

Afgelopen 28 en 29 maart jl. hebben de eindjureringen van de Prix de Rome Architectuur en Stedenbouw & Landschapsarchitectuur plaatsgevonden op de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Gianni Cito ontvangt de eerste prijs in de categorie architectuur en John Lonsdale mag de eerste prijs op het gebied van stedenbouw en landschapsarchitectuur in ontvangst nemen.

De Prix de Rome is de oudste en grootste aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars en architecten (tot 35 jaar) in Nederland. Sinds 1985 wordt de prijs in tien disciplines uitgereikt, waarvan er jaarlijks twee aan bod komen. Dit jaar staat de prijs in het teken van de disciplines Architectuur en Stedenbouw & Landschapsarchitectuur. In elke discipline zijn vier prijzen te verdelen; een eerste prijs (40.000) een tweede prijs (20.000) en twee basisprijzen (10.000).

Opvallend in de uitslag van deze Prix de Rome is het aandeel van (van origine) buitenlandse deelnemers. De internationalisering van de ontwerpdiscipline door de recente toestroom van jonge, talentvolle ontwerpers naar Nederland is in de uitslag van de Prix de Rome duidelijk herkenbaar geworden.

Op het gebied van architectuur is de eerste prijs in de Prix de Rome gewonnen door Gianni Cito (1970, I). De tweede prijs is gewonnen door Theo Hauben (1970, NL) terwijl de basisprijzen naar Marion Regitko (1971, D) en Fjodor Richter (1964, NL) gaan.

In de categorie stedenbouw & landschapsarchitectuur is de eerste prijs gewonnen door John Lonsdale (1965, GB), de tweede prijs door Jago van Bergen (1969, NL) en zijn de twee basisprijzen naar Nikol Dietz (1964, NL) en Paul Toornend (1967, NL) gegaan.

De Prix de Rome heeft een voor- en eindronde. Naar aanleiding van de resultaten uit de voorronde selecteerde de jury op elk van de twee terreinen vier kandidaten voor de eindronde. Nadat op 20 december afgelopen jaar de eindrondekandidaten bekend werden gemaakt, heeft de jury op 29 maart jl. de winnaars van de eindronde gekozen.

De vier eindrondedeelnemers architectuur kregen de (fictieve) opdracht het terrein van de CSM-suikerfabriek in Halfweg te verbouwen tot een complex voor diverse cultuurmanifestaties met een entreecomplex voor het natuurgebied ten Noorden van het CSM-terrein.

De eindrondedeelnemers stedenbouw en landschapsarchitectuur kregen van de jury de (fictieve) opdracht een ruimtelijk ontwerp voor het Westland te maken waaruit ondermeer hun visie op en hun strategie voor het Westland duidelijk worden.

Op 21 juni a.s reikt staatssecretaris Rick van der Ploeg de Prix de Rome uit in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam, waarna Rijksbouwmeester Jo Coenen om 18.00 uur de tentoonstelling van de Prix de Rome in de Van Nelle Ontwerpfabriek zaal openen. In de tentoonstelling worden alle plannen die de acht Prix de Rome deelnemers voor de voor- en eindronde hebben ontworpen gepresenteerd.