Feature

Nox introduceert FLURB©

Tijdens een tentoonstelling in de Berlijnse architectuurgalerie Aedes-West introduceert Lars Spuybroek (NOX) een nieuwe tentoonstellingstechniek: FLURB© waarbij het waarnemingsoppervlak (beeld/wand) samensmelt met het oppervlak van actie (plattegrond/vloer).

De tentoonstelling die nog tot en met 23 mei te zien is toont zes NOX-projecten, ieder binnen een eigen 'Flurbal Universe' Wat Spuybroek nu precies met FLURB© bedoeld wordt misschien enigszins duidelijk uit de korte introductie, die we in dit geval maar onverkort weergeven:'The FLURB© is somewhat similar to Jackson Pollock´s drippings, his action-paintings, where a diagram produced on the floor, horizontally, is rotated into a vertical image, but here the canvas has been freed from its frame to start crawling both over floor and wall. The FLURB© connects the invisible formative forces from the computer to the visual results of a built structure and back again to the invisible feelings of experiencing human bodies. The FLURB© combines and relates diagrams, computer drawings, photos, analyses, models into one singular flexible surface. The FLURB© grows from the inside out like a snowflake, internally organized by the connections and relationships within each project. The FLURB© looks for the architecture of the exhibition space as well, it becomes a body itself: crawling, jumping and sliding, flexible, physical maps that enter the body space of the visitor. The FLURB© shows bodies and architecture on the same scale.'

Confused? Wij zijn er ook nog niet helemaal uit. Het levert in elk geval fascinerende beelden op, waarvan het zo langzamerhand hoogstnoodzakelijk wordt dat ze in de realiteit van een gebouw getest kunnen gaan worden. Aan Spuybroek zal het niet liggen, die wil niets liever dan bouwen. Als we de geruchten in de wandelgangen mogen geloven kan ieder moment bekend worden gemaakt dat NOX de opdracht zal krijgen voor de bouw van het hoofdkantoor van Ragdoll, het in Stratford upon Avon. gevestigde Britse bedrijf dat beroemd werd door Teletubbies.