Feature —

Waterrijk wonen

Sebas Veldhuisen

De prijsvraag Waterrijk wonen in Nesselande heeft twee inzendingen aangewezen als prijswinnaar: het Rotterdamse bureau Krill met de inzending ‘Huisindeschuur’ en het duo Cécile Calis en Angelique Slatius (van het collectief SEC) met het ontwerp ‘Mind the gap’. De prijsvraag was uitgeschreven door de gemeente Rotterdam als inspiratiebron voor toekomstige bewoners van vrije kavels in Waterwijk, de chique villabuurt van de Vinexlocatie Nesselande.

Architecten, bouwers en studenten konden zonder al te veel beperkende regels, een droomhuis ontwerpen. Uit de 137 inzendingen heeft de jury 19 plannen uitgekozen om te presenteren in een brochure voor de toekomstige opdrachtgevers. Hieruit zijn twee plannen bekroond met een eerste prijs en twee met een tweede prijs. Zes andere plannen kregen een eervolle vermelding. Opmerkelijk is dat in de categorie meervoudige ontwerpen geen winnaar is gekozen. De jury vond geen ontwerp overtuigend genoeg daarvoor. Bij de enkelvoudige ontwerpen sprongen de twee prijswinnaars eruit, direct gevolgd door twee andere. Het plan van Krill werd door de jury een intelligente toevoeging aan het repertoire woonconcepten' genoemd die ingenieus en consequent is uitgewerkt. Het Huisindeschuur is een zeer flexibel ontwerp waar bewoners, net als bij een Swatchhorloge vooraf een keuze kunnen maken over de gewenste uitstraling en afwerking. De bewoners kunnen de buitenkant bekleden met houten planken als een echte schuur, maar bijvoorbeeld ook met dekzijl of glas. Het ontwerp bestaat uit één simpel volume, een doos met schuine zijden die als een zeer ruime tweede huid over een woning is geplaatst. Uit de doos is op de eerste verdieping een hap gehaald die plaats biedt aan een woonkamer met uitzicht. Er worden twee gebruiksruimten gecreëerd met elk een eigen functie en verblijfsklimaat. Het huis, met de woonkamer, keuken en de hoofdslaapkamer is netjes en comfortabel, en de schuur, ruwer en informeler.

De jury was over het ontwerp Mind the gap van Cécile Calis en Angelique Slatius zo enthousiast vanwege de prikkelende en toch zo vanzelfsprekende manier waarop het ontwerp op de kavel en omgeving reageert. Het hoogteverschil in de kavel wordt als uitgangspunt genomen voor de organisatie van de woning. De verdeling van de woning in drie zones met elk een eigen functie en sfeer spreekt tot de verbeelding. Volgens de jury heeft het ontwerp een eigenzinnige vorm en is het consequent uitgewerkt. De lichtstrook in de verkeerszone en de situering van alle kamers aan de lange zijde langs het raam, maken de woning tot een lichte en ruimtelijke belevenis. Door de brede gevels is de woning bijzonder flexibel in te delen waardoor het zicht op de eigen grond maximaal is. De relatie met de waterrijke omgeving komt tot uitdrukking in de vijftien meter brede steiger en de wilgenbeplanting op de kavel. Ook elzen en allerlei wilde bloemen benadrukken het gevoel buiten te wonen.