Feature

Het poldermodel van Shanghai

Kuiper Compagnons, Bureau voor Ruimtelijke Ordening en Architectuur in Rotterdam/Arnhem, heeft in Shanghai de prijs gewonnen voor een stadsuitbreiding van een deel van Shanghai. Het bureau zal de prijs delen met een Chinees en een Australisch bureau. De vraag aan de deelnemende bureaus was een ‘Dutch Town’ te ontwerpen.

Het gemeentebestuur van Gaoqiao was tijdens een bezoek aan Nederland erg onder de indruk van de hedendaagse stedenbouwkundige ontwikkelingen in voormalige havengebieden van steden als Rotterdam (Kop van Zuid) en Amsterdam (IJ-oevers). Om die reden werd het thema van de prijsvraag 'Gaoqiao Town, een moderne stad met een Hollands karakter'. De Dutch Town zou een plaats krijgen in het herontwikkelde voormalig havengebied Pudong New Area Shanghai.

De vraag was een conceptueel plan voor deze stadsregio te maken. Twee deelgebieden zijn hiervoor uitgewerkt; Goqiao moest opnieuw worden opgezet en uitgebreid tot een stad van 5,6 vierkante kilometer. Het tweede deel betrof de ontwikkeling van een recreatiegebied van 3,6 vierkante kilometer groot met een typisch Hollands landschap van kanalen, polders en dijken. Het gebied moet tot 2005 groeien van 600.000 mensen naar 1.2 miljoen inwoners.

Kuiper maakte een grachtenstad waar plaats is voor 5000 woningen met een dichtheid van 55 woningen per hectare. De gemiddelde dichtheid in Nederland is ongeveer 25 woningen per hectare. Over ongeveer 5 jaar moet de stad er staan. Het is verbazingwekkend met welke snelheid dergelijke plannen in China worden uitgevoerd. China kent namelijk geen grondpolitiek en inspraakbeleid. Onteigening is daarmee dus erg eenvoudig.

Het ontwerp van Kuiper wordt volgens een woordvoerder uitgevoerd, ,,maar hoe dat precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk''. Het bestuur van Shanghai wilde niet gebonden zijn aan het gehele plan. ,,Maar we gaan er vanuit dat belangrijke componenten uit het plan wel gebruikt worden'', zegt de woordvoerder van Kuiper Compagnons.