Feature

Light Building

Vandaag wordt op het terrein van het theaterfestival De Parade in het Rotterdamse Museumpark het Light Building geopend. Het ontwerp voor dit mobiele mini museum is één van de genomineerde inzendingen van ‘Atelier Kempe Thill architects and planners’ voor een prijsvraag die de BNA dit voorjaar uitschreef. Bouwmateriaal: bierkratten.

De vraag van de ontwerpprijsvraag was: ontwerp een demontabele en compact vervoerbare expositieruimte met een gebruiksoppervlak van circa 25 m2. De Parade besloot het ontwerp voor het Light Building uit te voeren.

Het Light Building bestaat uit twee in elkaars verlengende geschakelde deelruimtes, van elk 7.50 m lang, 3.30 m breed en 6.00 m hoog. Het bouwmateriaal is opmerkelijk: 3000 kunststof bierkratten. De speciaal geproduceerde kratten zijn ontdaan van de gebruikelijke kleurstof en krijgen daardoor onmiddellijk de lichtdoorlatende, maar ondoorzichtige kwaliteit die vergelijkbaar is met glazen bouwstenen of Reglit glaselementen. Demontage is geen probleem meer. reconfiguratie zou ook moeten kunnen. Een even eenvoudige als lucide oplossing voor de gestelde opgave met meer ruimte voor hetzelfde geld, een 'gratis' architectonische ervaring: licht in dubbele betekenis en voorzien van allerlei referenties zoals het bierflessen bouwsysteem dat John Habraken ooit voor Heineken ontwikkelde, de bierkratstapelingen van Joep van Lieshout.

Het Light Building reist mee met De Parade (na Rotterdam: Den Haag, Utrecht, Amsterdam) en is tijdens de Dag van de architectuur volgende week nog in Rotterdam opgesteld.