Feature

OMA wint in Cordoba

OMA heeft de opdracht voor de bouw van een congrescentrum in de Spaanse stad Cordoba gewonnen. Het bureau won de competitie, waaraan ook Cruz y Ortiz, Toyo Ito, Zaha Hadid en Rafael Moneo deelnamen, met een 360 meter lang ‘promenade-gebouw’. Het plan verbindt twee rivieroevers van de Guadalquiver en treedt daarmee buiten de in de prijsvraag gestelde plangrenzen.

Het gebouw is opgevat als een serie van programma-onderdelen langs een promenade van en naar de oude stad. Een stelsel van hellingbanen en promenades voert bezoekers langs een serie activiteiten zoals een bezoekerscentrum, auditorium en conferentiezaal, die 30 meter uitkragen uit het langgerekte bouwlichaam. Op het dak zijn een aantal activiteiten toegevoegd zoals mini-golf en een openlucht bioscoop. De buitenruimte wordt bij het gebouw betrokken zodat een dynamische mix van verschillende bezoekersstromen en activiteiten ontstaat. Voor het gebouw is een budget van 50 miljoen euro beschikbaar. Of het ontwerp van OMA binnen dit budget gebouwd kan worden is nog niet duidelijk.