Feature

Restauratie Zonnestraal van start

Afgelopen dinsdag heeft Staatssecretaris Rick van der Ploeg het startsein gegeven van de langverwachte restauratie van het monument Zonnestraal in Hilversum. Het complex zal een nieuwe functie gaan krijgen als behandel en zorgcomplex – een eigentijdse variant van haar oude functie als sanatorium.

Eindelijk is de kogel door de kerk. De afgelopen jaren passeerden opties om het complex een functie als vakbondsmuseum of conferentieoord te geven, maar een jaar geleden werd besloten om de gezondheidszorgfunctie weer in ere te herstellen. De eerste plannen om Zonnestraal te restaureren en een nieuwe functie te geven werden al vanaf 1993 ontwikkeld. Na het jarenlang getouwtrek wordt het uit 1928 daterende complex, dat ontworpen werd door architect Jan Duiker, nu voor ongeveer 35 miljoen gulden opgeknapt. Bij het begin van de werkzaamheden verklaarde Van der Ploeg dat zijn ministerie zo'n 12 miljoen aan de restauratie zal bijdragen.

Zonnestraal werd in 1919 gesticht door de 'Nederlandse Vereeniging tot het oprichten van Arbeidskolonies voor Tuberculoselijders in Nederland' en werd destijds gefinancierd uit de opbrengst van door diamantslijpers gebruikte koperen stelen en verzameld diamandstof. Van der Ploeg zal er bij de financiering van de restauratie waarschijnlijk wat gemakkelijker van af komen.

De restauratie wordt uitgevoerd aan de hand van plannen van Hubert-Jan Henket en Wessel de Jonge. Bij het opknappen zullen de architecten zich zoveel mogelijk richten op het in ere houden van het oorspronkelijke ontwerp van Duiker. Dit is, naast de financiĆ«le perikelen bij een dergelijke restauratie, ook een van de moeilijkheden geweest bij het opstellen van de plannen om het complex een nieuw leven te geven. Het functionele ontwerp en het transparante karakter van de gebouwen – met grote ramen en uiterst fijne raamprofielen met enkel glas – heeft beperkingen gesteld aan de nieuwe invulling van het complex.

Van het complex, dat bestaat uit een hoofdgebouw met drie werkplaatsen, het Dresselhuyspaviljoen en het Ter-Meulenpaviljoen, worden het hoofdgebouw en het Dresselhuyspaviljoen nu opgeknapt en rond 2003 opgeleverd. Voor het Ter-Meulenpaviljoen bestaan er nog geen definitieve plannen.