Feature

Uitslag Archiprix 2001

Vandaag zijn in de Rotterdamse Van Nellefabriek de winnaars van Archiprix 2001 bekend gemaakt. Uit 26 plannen die door de gezamenlijke Nederlandse ontwerpscholen zijn ingezonden selecteerde de jury Maison fleximum van Angie Abbink (AvB Amsterdam) voor de eerste prijs. Verder werden er nog een tweede prijs en drie eervolle vermeldingen toegekend.

De jury die de afstudeerplannen van de Archiprix 2001 beoordeelde bestond dit jaar uit: Herman Hertzberger (architectuur), Hilde Heynen (theorie), Martin Knuijt (landschapsarchitectuur), Michiel Riedijk (architectuur) en Ton Schaap (stedebouw). In het juryrapport constateert de jury een aantal terugkerende thema's: hergebruik (wordt een steeds belangrijker opgave, hetgeen in de inzendingen te merken is), water, locatie ('De inpassing in de situatie krijgt niet steeds de aandacht die het verdient. Een relatief groot aantal plannen is gesitueerd op een prachtige locatie, waarvan de kwaliteit vervolgens door het plan geweld wordt aangedaan.'), wonen (is weer terug als afstudeeeropgave), verdichting en techniek (keert na een periode van overweldigende bloei van het 'concept' voorzichtig terug in de ingezonden plannen).

Hoewel de jury niet kan nalaten de natuurlijk volstrekt overbodige kanttekening te maken dat 'De zeldzame parel, een plan waar niets op aan te merken valt, er niet bij (is)' (wij zouden een jury die dergelijke opmerkingen maakt, voortaan willen verplichten aan te geven wat dan wel een voorbeeld is van zo'n 'parel' waar niks op aan te merken valt) heeft zij natuurlijk toch winnaars aangewezen:

De uitslag:

Eerste prijs:

Maison fleximum van Angie Abbink (AvB Amsterdam) dat binnen de opgave die de ontwerpster zich stelde uiterst consequent werd uitgewerkt.

Tweede prijs:

Silo van Marten de Jong (TU-Delft) een buitengewoon inspirerend herbestemmingsplan

Eervolle vermeldingen:

16 volumes of reflection van Hanneke van Wel & Gert Anninga (TU-Delft)

MS²G: mobiliteit, de stedebouwkundige en sociale generator van Hans van Loon & Marco Visser (AvB Tilburg)

V low Track Ligfiets en skeeler accommodatie te Haarlem Spaarnwoude van Eddy Verbeek (AvB Amsterdam)