Feature

Architecten Oosterdokseiland bekend

Deze week is bekend geworden welke architecten gaan bouwen op het eiland ten oosten van het Centraal Station Amsterdam. Het masterplan dat Erick van Egeraat Associated Architects heeft gemaakt, zal worden ingevuld door een keur aan (inter)nationale bureau’s.

Het zogenaamde PTT-eiland zal de komende jaren een ingrijpende gedaanteverwisseling. Nu de PTT niet meer van het spoorwegennet gebruikt maakt ligt de locatie van een distributiecentrum midden in het centrum niet voor de hand. Van de gebouwen die Elling en Merkelbach ontwierpen, zal alleen de hoogbouw – aangemeld als rijksmonument – behouden blijven. In 1998 schreven de gemeente Amsterdam en PTT-Vastgoed een prijsvraag uit voor het zuidelijk deel van het Oosterdokseiland. Het plan dat MAB maakte met Erick van Egeraat won. Het plan kenmerkt zich door een grote diversiteit van functies in een hoge dichtheid. Zo zal op het eiland onder meer de nieuwe hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam worden gebouwd. Na een Europese aanbesteding ging de keuze uiteindelijk uit naar Jo Coenen, hij kreeg de voorkeur boven OMA, Mecanoo, Michael Hopkins en De Architectengroep. Wanneer alles volgens plan verloopt zal in 2003 begonnen worden met de bouw van de bibliotheek, geraamde stichtingskosten bedragen 163 miljoen.

Behalve 30.000m2 bibliotheek komen er kantoren, woningen, een hotel en congrescentrum, winkels, een multiplex bioscoopcentrum, een ondergrondse parkeergarage en naar alle waarschijnlijkheid nieuwbouw voor het conservatorium. Hoe het 200.000m2 programma precies wordt ingevuld is nog niet geheel duidelijk. Zo heeft MAB het bijvoorbeeld over 280-300 woningen en spreekt een woordvoeder van projectgroep Zuidelijke IJ-oever over 350 woningen. Het zijn details die waarschijnlijk later 'ingevuld' zullen worden. Immers het plan van Erick van Egeraat en MAB charmeerde de gemeente met name vanwege 'de stedenbouwkundige visie van het planproces', aldus Jaap Schoufour van de gemeente, 'plannen die aansluiten bij de binnenstad maar tegelijk flexibel zijn.' Wel is inmiddels duidelijk wie behalve Coenen gaat bouwen, onduidelijk is echter nog wie wat gaat doen: · Architekurbüro Baumschlager – Eberle – Grassman (Wenen)· David Chipperfield Architects (Londen)· Cruz Y Ortiz Arquitectos SL (Sevilla)· (EEA) Erick van Egeraat Associated Architects (Rotterdam)· Future Systems (Londen)· Herder & Van der Neut (Amsterdam)· Agence Ter (Parijs / Karslruhe)· Toyo Ito Associates Architects (Tokyo)· Maccreanor Lavington (Rotterdam/Londen)· Meyer en Van Schooten Architecten (Amsterdam)· Zwarts & Jansma Architecten (Amsterdam)

Het Masterplan vormt de basis van het stedenbouwkundig plan dat de architecten onder leiding van het MAB en supervisor IJ-oevers Kees Rijnboutt in workshops zullen gaan vaststellen. Vast staat al wel dat de nieuwbouw lager zal blijven dan de PTT-hoogbouw (47 meter), en richting station zal aflopen tot 31 meter. Naar verwachting zal in 2003 worden begonnen met de sloop van het voormalig distributiecentrum en wordt in 2006 de bibliotheek en het handelscentrum New Chinatown Amsterdam – Singapore en Hong Kong dienen als referentie – opgeleverd. In 2010 moet het hele zuidelijke deel van het eiland bebouwd zijn. De bebouwing op noordelijke deel van het Oosterdokseiland, zal behouden blijven. Nieuwbouw zal alleen komen naast de voormalige brandweerkazerne. Ook bestaat er nog steeds een kans dat het beursgebouw van de AEX aan de IJ-oever wordt gerealiseerd.