Feature

Er kan er maar een de beste zijn

Het is zomer en dus worden de uitslagen van de prijsvragen die in het vroege voorjaar zijn uitgeschreven bekend gemaakt. Enkele uitslagen van dit prijzenfestijn:

De opgave voor de prijsvraag Het Nieuwe Landhuis betrof het ontwerpen van 'een kwalitatief hoogwaardig voorbeeld van een landhuis voor het nieuw te ontwikkelen luxueuze woongebied Overgooi in Almere'. Deelnemers konden kiezen uit twee categorieën: traditioneel en modern. Zestien inzendingen kwamen binnen voor de categorie traditioneel. De eerste prijs (fl. 50.000,-) ging naar Rik Bakker en Jan Hoedemaker voor hun Dollar House. De jury prees het ontwerp vanwege de mooie plattegrond en verrassende verschijningsvorm door de traditionele rieten kapvorm op een moderne manier toe te passen. Het contrast tussen de kap en wat eronder staat werd mooi gevonden. Voor de categorie modern kwamen 76 inzendingen binnen. De eerste prijs (eveneens fl. 50.000,-) ging naar Layered Living van Ard Buijsen en Gerard Maccreanor (Maccreanor Lavington architects). De jury roemde dit ontwerp vanwege van prachtige zonering in de buitenruimtes. 'Praktisch en heel poëtisch; een opwindend concept', aldus het juryrapport.

Aan de deelnemers van de prijsvraag Snelweghuis werd gevraagd 'gemotiveerde ideeën te presenteren die op termijn kunnen resulteren in de bouw van een snelweghuis'. De snelweg zelf moest integraal deel uitmaken van het idee en een meerwaarde vormen voor het 'huis', net zoals het 'huis' een meerwaarde moet opleveren voor de snelweg. De eerste prijs (fl. 40.000,-) werd toegekend aan het plan Auto reverse van Mark Groen en Estelle Batist. Zij onderzochte met hun ontwerp in hoeverre verkeer, bebouwing en natuur van ieders nabijheid kunnen profiteren. In het voorstel worden de snelwegbanen met tegenovergestelde rijrichtingen uit elkaar getrokken. Hierdoor ontstaat een nieuwe binnengebied. De snelweg moet functioneren als generator voor verschillende activiteiten die in dit nieuwe binnengebied kunnen plaats vinden.

Kring Midden-Brabant van de BNA organiseerde een prijsvraag met als thema intensief ruimtegebruik. Gevraagd werd een bedrijfsgebouw van 750 meter bij 250 meter te ontwerpen op industrieterrein Vossenberg West II in Tilburg. De eerste prijs (fl. 45.000,-) ging naar twee inzendingen: die van Frans van den Hout en Arno Kolen (Van den Hout en Kolen architectenbureau te Tilburg) en van Patrick de Louwere, Paul Goldstein en Bart Eijking ( Bo.2 architecten en adviseurs te Tilburg). Frans van den Hout en Arno Kolen kozen voor een geleidelijke vermenging: het landschap schuift tegen de bebouwing, de ruimte eronder kan intensief worden gebruikt, eventueel dieper in de grond. Zo ontstaat een omgeving waar beide typologieën zich kunnen manifesteren: geconcentreerde kantoordorpen in een groen landschap.Het ontwerp van Patrick de Louwere, Paul Goldstein en Bart Eijking betreft een megastructuur met een visie op de ontwikkelingen van de logistieke aspecten daarbinnen.  Ten behoeve van een meervoudige opdracht ontwierp Parklaan landschapsarchitecten samen met een Frans team een nieuwe parkeerplaats bij Mont Sant Michel. Het concept van Mondriaan naar rietveld sluit aan op het kwelder- en kleipolderlandschap van de omgeving. Dijken, riet en een grande allée met knotbomen bepalen het beeld. De automobilist rijdt als het ware het rietveld in om te parkeren. Via een stelsel van dijken wandelt hij naar de shuttlebus die hem naar Mont Saint Michel brengt. Door de aanleg van dijken en rietvelden blijft het landschap open, maar verdwijnen de auto's uit het beeld. Van Mondriaan naar rietveld kreeg de tweede prijs. Wie ook een kansje wil wagen of er niet genoeg van kan krijgen, op de ArchiNed prijsvragenpagina staan de lopende wedstrijden in binnen- en buitenland.