Recensie

Fondant Architecture

Van 9 tot 14 juli heeft de vierde editie van de Blitz Beton Workshop plaats gevonden. Onder het thema Fondant Architecture hebben 30 architectuur- en kunstacademie studenten uit Europa gewerkt aan het ontwerpen en uitvoeren van een opgave in spuitbeton. Begeleid door vier Belgische architecten – Bart Macken, Niklaas Deboutte, Karel Vandenhende en Klaas Goris – is een nieuwe plint voor TENT. centrum beeldende kunst in Rotterdam gemaakt.

Het idee achter de Blitz Beton Workshops is om, in aanvulling op de normale curricula die studenten volgen, daadwerkelijk kennis te maken met het materiaal. De 1:1 uitwerking van het ontwerp door de studenten zelf is dan ook het zwaartepunt. Een realistische en professionele benadering van het proces werd, naast de ontwerpbegeleiders, gewaarborgd door een intensieve medewerking en van de industrie (BIM, Aronsohn en PontMeyer), onder aanvoering van de initiator ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie).

Dit jaar hebben de studenten zich gericht op de interactie van de gebruikers van de stad met het gebouw en functie van TENT. Reagerend op de kwaliteiten van het te gebruiken spuitbeton is het ontwerp niet alleen een visuele ingreep geworden. De verwerkingswijze en constructieve eigenschappen leenden zich uitstekend om de gevel zo te modelleren dat deze ook gebruikt kan worden en onderdeel wordt van de straat.