Feature

BNA kubus 2001 voor Kees Rijnboutt

Gisteren is bekend gemaakt dat de BNA kubus 2001 zal worden toegekend aan Kees Rijnboutt. Met deze architectuurprijs wil de BNA ‘bijzondere waardering tonen voor de wijze waarop Rijnboutt inhoud geeft aan de steeds belangrijker wordende rol van de architectonische en stedenbouwkundige regisseur.’

De BNA kubus wordt toegekend aan architecten die een bijdrage hebben geleverd aan de bevordering van het kwalitatief niveau van de beroepsuitoefening, of aan de bevordering van de wijze van totstandkoming van de gebouwde omgeving. Rijnboutt krijgt de kubus voor zijn rol als 'regisseur'. De jury bestond dit jaar uit Willem van der Pasch (voorzitter), Jeanne Dekkers, Hans van Dijk, Janneke Snelder, Sjoerd Soeters en Evert van Straaten. Rijnboutt (1939) krijgt de onderscheiding omdat 'hij met zijn inzet en bekwaamheid een antwoord heeft gegeven op de nieuwe omstandigheden waaronder architecten en stedenbouwers hun beroep moeten uitoefenen. Verstedelijkings- en herinrichtingsopgaven van een steeds grotere omvang worden gerealiseerd in een complex stelsel van samenwerking. Om die ingewikkelde en langdurige processen tot een goed einde te brengen is een regisseur onmisbaar en Kees Rijnboutt heeft dit als geen ander in zijn vingers. Net als collega's in film en het theater draagt een goede architectuurregisseur zowel de figuranten als de briljante solisten uit om boven zichzelf uit te stijgen en het collectieve spel een brille te geven die een papieren script nooit kan verkrijgen', aldus het persbericht.

Rijnboutt is architect directeur bij de architectengroep rijnboutt ruijssenaars hendriks van gameren mastenbroek en was van 1989 tot 1995 rijksbouwmeester. Hij leidde onder meer workshops voor de Resident (Den Haag) en Kop van Zuid (Rotterdam), is supervisor van de zuidelijke IJ-oevers (Amsterdam), voorzitter van het kwaliteitsteam IJburg (Amsterdam). Het persbericht zwijgt overigens over de vele gerealiseerde 'gewone' gebouwen die op Rijnboutt's naam staan en waarvoor evengoed een BNA kubus zou kunnen worden toegekend. Begrijpelijk in het kader van de 'regisseurs'-rol die dit maal voor het voetlicht komt, maar desondanks een omissie die hopelijk in het definitieve juryrapport goed wordt gemaakt.

De BNA kubus zal op 6 oktober worden uitgereikt waarna de plechtigheid traditioneel wordt afgesloten met het Kubus-bal.