Recensie

Hangplek voor gevorderden

Het reizende Paviljoen Loungin’ ontworpen door SAAS Architecten staat op dit moment in de passage van het ministerie van VROM in Den Haag. Hangend, zittend of liggend kan elke voorbijganger zich hier even onttrekken aan de forensenstroom om zich te laten meeslepen door visionaire plannen van overheidsbekleders en Rijksbouwmeester.

De vijf holtes van dit uit fibre glass en plastic golfplaten opgebouwde paviljoen bieden plaats aan ge├»nteresseerde voorbijgangers die dit keer kunnen kijken naar een van de video’s met in de hoofdrollen Netelenbos, Coenen en van der Ploeg. Naast de video’s zijn er ook twee nissen waar je met een computerprogramma je eigen droomhuis mag ontwerpen.Het paviljoen is het resultaat van een prijsvraag, waarin de jury van oordeel was dat ”Loungin’ daadwerkelijk een nieuwe dimensie aan het exposeren toevoegt. Boden de andere paviljoens de mogelijkheid om vrij statisch naar de expositie te kijken; Loungin’ vraagt van de bezoekers een veel actievere rol. Als bezoeker (…) kijk je niet alleen naar verschillende beelden, maar je wordt tegelijk ook bekeken. Door in het object te gaan zitten, ben je onderdeel van de expositie geworden. Je gaat er naar toe om mensen te ontmoeten. Wat in het paviljoen te zien is, is bijna van ondergeschikt belang.’

Helaas was het idee dat Loungin’ een hangplek zou worden een iets te rooskleurige gedachte. Met een prevelende Jo Coenen op een televisiebeeld hijgend in je nek is het niet bepaald ‘relaxed’ hangen. Maar dat neemt niet weg dat het paviljoen niet alleen zijn doel dient maar vooral een aantrekkelijk object vormt in de openbare ruimte. Bij het vallen van de avond valt door het translucente plastic van de witte huid een wisselend kleurpatroon van lichten. Terwijl de monitoren de bloedrode holtes met de wisselvalligheid van een televisiebeeld doen oplichten. Deze amoebevormige ‘piercings’ krijgen hiermee een vlezige aantrekkingskracht. In de lichte curves van de holtes is het inderdaad comfortabel ‘loungen’. En als je rugpijn krijgt van de ene houding ga je naar de volgende nis die je uitnodigt tot een staande zithouding of een gezeten lighouding. Helaas is er geen kelner te bekennen die de Loungin’-gasten, die op deze zwoele zomeravond ook al afwezig blijven, van hapjes en drankjes voorziet. Hierdoor blijft het een straatmeubel, geavanceerd en orgineel, maar toch een straatmeubel waar daklozen ook niet de nacht kunnen doorbrengen.