Feature

In memoriam Abe Bonnema (1926-2001)

Architect Abe Bonnema is vorige week donderdag op 74-jarige leeftijd overleden. Bonnema heeft grote gebouwen ontworpen, waaronder het hoogste kantoorgebouw van Nederland, de Delftse Poort ofwel het Nationale Nederlanden gebouw in Rotterdam.

Volgens mede-directeur J. Eenshuistra van het architectenbureau Bonnema Architecten was de Friese architect ongeneeselijk ziek. ,,Abe Bonnema was een begrip in Friesland en hoorde tot de tien beste architecten van Nederland'', zei Eenshuistra. Net voor zijn dood heeft Bonnema nog meegemaakt dat het hoogste punt van de Achmea-toren in Friesland is bereikt. Ook deze ruim honderd meter hoge toren in Leeuwarden heeft Bonnema ontworpen, net als vijfhonderd andere grote en kleinere bouwwerken.

De verstandhouding tussen Bonnema en de welstandscommissie in Leeuwarden was niet altijd goed. ,,Nergens, nergens anders in heel Nederland zijn welstandscommissies zo streng als in Leeuwarden'', stelde Bonnema in 1988 in het Nieuwsblad van het Noorden. ,,Tenminste wat mijn ontwerpen betreft. Overal ontmoet ik tevreden mensen, maar hier is altijd wel wat aan te merken.'' Hij wist in 1999 via een rechtzaak een gebouw van hemzelf te behoeden voor sloop. Hij beweerde dat renovatie goedkoper was en ondersteunde zijn argumenten met de wetgeving voor auteursrechten. Hij is hiermee de eerste architect geweest die juridische aanspraak heeft gemaakt op het beeldrecht van een gebouw.Bonnema was een architect van grote lijnen. 'Een goed gebouw krijgt pas na vijf jaar waardering en zal jaren later nog mooi gevonden worden.'   Bonnema won in zijn leven verscheidene architectuurprijzen. Een plan van hem was te bewonderen in The Museum of Modern Art in New York. Gezien de kwaliteit van zijn werken werd er in 1998 een boek over Bonnema uitgebracht met beeldwerk er bij. ,,Hoeveel er van verkocht zijn weet ik niet, maar de biografie over Bonnema is uitverkocht'', aldus de mede-directeur van het ruim veertig jaar geleden opgerichte Bonnema Architecten. (bron: ANP)