Nieuws

D66 wil referendum over mini-Manhattan Den Haag

Als de gemeenteraad van Den Haag donderdagavond instemt met de bouw van van een mini-manhattan in het centrum van de hofstad, moeten de inwoners van de gemeente zich in een referendum kunnen uitspreken over deze plannen. Dat stelt de raadsfractie van D66 in een persverklaring. De gemeenteraad bespreekt tijdens de raadsvergadering de stedebouwkundige studie van de Amerikaanse architect Richard Meier voor het gebied tussen het stadhuis en het Centraal Station. Het plan houdt in dat de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en de woonflat Zwarte Madonna tegen de vlakte moeten. Op de plaats van deze gebouwen komen volgens het plan van Meier acht kantoor- en woontorens van 90 tot 130 meter hoog te staan. De torens, die er in 2012 moeten staan, zullen plaats bieden aan onder andere twee nieuwe ministeries en vijfhonderd woningen. De kosten van het plan bedragen ongeveer 1,3 miljard gulden. Met name de sloop van de pas zestien jaar oude Zwarte Madonna, waartoe onlangs al een raadsbesluit werd genomen, is omstreden. Binnen de PvdA, dat samen met de VVD en het CDA een coalitie vormt, bestaat onenigheid over de sloopplannen. Het is nog onduidelijk hoeveel PvdA'ers donderdagavond het collegevoorstel zullen steunen. Ondertussen blijven de bewoners van de Zwarte Madonna zich verzetten tegen de sloopplannen. De bewonerscommissie van de Zwarte Madonna, ook voorstander van een referendum over het plan, heeft een demonstratie aangekondigd tegen het voorstel van het college. Vlak voor de raadsvergadering, die om 19.30 uur begint, willen de bewoners hun ongenoegen uiten bij het stadhuis. Indien de gemeenteraad donderdagavond akkoord gaat met het plan van Meier, wil oppositiepartij D66 gaan werken aan een handtekeningenactie voor een referendum. Dat zou nog voor de komende gemeenteraadsverkiezingen moeten worden gehouden.