Feature

Hoek van Holland = Rotterdam aan zee

Afgelopen zomer organiseerde ArchiNed samen met het OBR en Rotterdam 2001 de Zomerquiz. Het juiste antwoord op de vraag ‘waar is dit?’ is Hoek van Holland. De prijsvraag en de recent uitgebrachte Nieuwe kaart van Hoek van Holland maken deel uit van de promotie van de Hoek als Rotterdam aan Zee. De jury, bestaande uit Jan de Graaf (auteur en initiatiefnemer van de kaart), Jan Duursma (Rotterdam 2001) en Wilma Kempinga (kunsthistoricus) roemt de hoge kwaliteit van de inzendingen. Archisredacteur Arthur Wortmann werd winnaar van deze Zomerquiz. Behalve een hoofdprijs zijn er ook twee eervolle vermeldingen toegekend.

Hoek van Holland is een deelgemeente van Rotterdam. Om deze uithoek letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten, heeft stedenbouwkundige Jan de Graaf samen met de grafisch ontwerpers van bureau LUST een nieuwe kaart van Hoek van Holland gemaakt. Voor het maken van de kaart is gebruik gemaakt van de kennis van haveningenieurs, vogelaars, bunkerkenners en vele anderen. Op een andere manier gevouwen geeft de kaart andere informatie. Het is een kijk- en een leeskaart. De vele codes die men tegenkomt langs de Nieuwe Waterweg lopend vanaf Hoek van Holland naar het strand worden verklaard; met het bord 1031 wordt het verloop van de rivier vanaf Zwitserland aangegeven. Elders zijn scans te bewonderen van een scheepswrak en een slibdepot, een reeks kleine tekeningen laat de verschillende weergaven zien die men in de loop van de eeuwen gebruikte om land en zee aan te duiden. De kaart is mooi, helder, informatief en ingenieus, en bij ieder nieuw kaartbeeld blijft Hoek van Holland in het midden liggen. Voor iedereen die van kaarten en cartografie houdt is de aanschaf van deze Nieuwe Kaart een must.

Over de uitslag van de Zomerquiz ontvingen wij het volgende persbericht van de organisatoren:Hoewel de prijsvraagopgave inhoudelijk een behoorlijk hoogdrempelige was, stroomden de inzendingen binnen. De teller stopte pas bij vele tientallen. De jury heeft de indruk dat de deelnemers tot het uiterste hebben moeten gaan om de competitie tot een goed einde te brengen, waarbij intellectuele inspanning toch telkens samenging met het plezier dat het zelf bezig zijn met po√ęzie verschaft. De oplossing luidde: 'Hoek van Holland'.De prijs gaat naar Archis-coryfee Arthur Wortmann die vanwege zijn muzikaliteit met kop en schouders boven ieder ander uitsteekt. Inhoudelijk wil de jury nog wel aantekenen dat zijn associatie van Hoek van Holland met regenval niet geheel terecht is, aangezien Hoek van Holland de meeste zonuren van Nederland heeft en dus Holland Zonnigste Badplaats mag worden genoemd.Eervolle vermeldingen gaan naar Henk van der Veen die de Europese gedachte – die ook heeft geleid van Archiprix tot Archiprix Internationaal – op treffende wijze heeft verwoord; en naar Maarten Hoff die op technisch knappe wijze het voor de handliggende rijm Costa del Sol want – Hoek van Holland wist uit te stellen.

De prijswinnaar is: Arthur Wortmann:'k Hoef niet naar de Costa del Sol(tingelingeling)Daar is het mij veel te vol (tingelingeling)'k Ga naar 'n Hollands uithoekje toeEn wandel in de regen met moe (kletterdekletter)

Eervolle vermeldingen:Henk van der Veen: Ik hoef dit jaar niet naar de Costa del Sol want, Ik ga veel liever via Hoek van HollandTo do the StrandIn Engeland

Maarten Hoff:Ik hoef dit jaar niet naar de Costa del Sol want,Ik vind het daar zo'n vol strandIk zoek ruimte, en 'k ben een buurtklantDus voor een boekje aan de zeekantGa ik naar Hoek van Holland

Voor iedereen die nieuwsgierig is geworden naar dit nog tamelijk onbekend stukje Nederland, onder leiding van Jan de Graaf, stedenbouwkundige Luuk Boelens en Steven van Schuppen van de provincie Zuid Holland vindt op vrijdag 14 september een architectuurexcursie naar Hoek van Holland. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.