Recensie —

NOX wint in Lille en exposeert in VIVID

Redactie

Het Rotterdamse architectenbureau NOX/Lars Spuybroek heeft een besloten competitie ‘Maison Folie de Wazemmes’ in Lille gewonnen.

De opgave betrof een complex cultureel programma van meer dan 5500 m2, waaronder een gedeeltelijke renovatie van een oude textielfabriek en bijgebouwen tot een kleine kunstacademie, tentoonstellingsruimten, cybercafés, kunstenaarswoningen en een Hammam, een ondergronds turks bad. Het meest in het oog springend wordt ongetwijfeld het nieuwbouwgedeelte dat een concertzaal met geluidsstudios betreft. Belangrijke motor achter het project is de organisatie van Lille 2004, tevens het jaar dat Lille culturele hoofdstad van Europa zal zijn. De uitvoering is dan ook gepland voor het begin van dat jaar. De gevel bestaat uit een complexe geometrie van een 'typisch Frans' roestvaststalen weefsel dat een zeer gevarieerde aanblik geeft overdag, en 's avonds met een interactief lichtprogramma verschillende publieke functies kan vervullen.