Feature

De Bouwkeet voorbij

Tijdens de Bouwbeurs in februari heeft De Meeuw Bouwsystemen in samenwerking met Bricsnet het startschot gegeven voor de MAX-21 Ontwerpwedstrijd voor jonge architecten. Doel van de prijsvraag was het ontwerpen van een kantoor van hoogstaande architectonische kwaliteit opgebouwd met de units van het Max-21 bouwsysteem. Het ontwerp ´Unlimited re-design´ van architectenburo JMW, architecten Jeroen Wouters en Menno van der Woude, heeft deze prijsvraag gewonnen.

De Meeuw is in de loop van de jaren van een bouwketenbouwer (het tongue in cheek URL www.bouwketen.nl herinnert nog aan deze achtergrond) uitgegroeid tot een volwaardig leverancier van industriële bouwcomponenten. Het bedrijf figureert in menig IFD (Industrieel-Flexibel-Demontabel Bouwen) programma. Het Max-21 systeem is het meest uitgebreide bouwsysteem dat De Meeuw voert. Het bestaat uit driedimensionale units, bestaande uit horizontale betonplaten met een stalen frame. De units hebben twee hoogtematen, vijf lengtematen en twee breedtematen, bij elkaar dus twintig verschillende basisunits. Het aardige van het systeem is dat er een grote vrijheid ten aanzien van de materiaalkeuze en indeling van de wanden en gevels bestaat. Het systeem is vooral bedoeld voor semi-permanente huisvesting (dat zoals iedereen weet vaak op permanent uitloopt.) Het systeem is volkomen demontabel. De systeemunits kunnen gekocht, geleased of gehuurd worden. Bij koop bestaat er een statiegeldoptie, waarbij de fabrikant het materiaal terugneemt.Mits er min of meer rechthoekig ontworpen wordt – architecten als Ben van Berkel en Lars Spuybroek hebben pech – is er veel mogelijk binnen het systeem. Eventuele architectonische 'extra's kunnen altijd aan het systeemdeel worden toegevoegd, hoewel het modulaire, demontabele karakter daardoor natuurlijk wel enigszins te niet wordt gedaan.

Bouwkundig softwareontwikkelaars Suite75 hebben speciaal voor het Max-21 systeem een eenvoudige ontwerptool ontwikkeld waarmee de ontwerper binnen de grenzen van het bouwsysteem snel en gemakkelijk een voorlopig ontwerp kan stapelen met behulp van zelf gedefinieerde units en met zelf gekozen gevelafwerking en -indeling. Het ontwerp kan 3D worden bekeken en worden verzonden naar De Meeuw die op basis van deze informatie een offerte maakt. Het model uit de ontwerptool kan ook worden ingelezen in een CAD-programma en verder worden bewerkt en/of uitgebreid. In die zin is Max-21 tevens een stap in de richting van de integratie van de ontwerp- en bouwpraktijk dankzij vergaande digitalisering. Theoretisch is het zelfs mogelijk dat de architect in dit proces wordt uitgeschakeld, hoewel de 'architectonische' ambities die De Meeuw ten aanzien van dit systeem uitspreekt dit blijkbaar toch weer tegenspreken.

De ontwerpwedstrijd was – naast promotie voor het nieuwe systeem – vooral bedoeld om de mogelijkheden van het systeem en de ontwerptool te testen. De wedstrijd vroeg om een tweelaags kantoorgebouw van 1000 m2 met ongeveer 60 werkplekken. De winnaars Jeroen Wouters en Menno van der Woude hebben het unitkarakter van het systeem niet verloochend en het naar eigen zeggen 'teruggebracht tot de daadwerkelijke essenties.' De opbouw van de unit, bestaande uit de betonnen vloerplaat en dakplaat welke ondersteund wordt door staalkolommen op de hoeken, is gehandhaafd. De gevel is als een vliesgevel voor de unit geplaatst over de volle breedte van de unit. In het ontwerp is rekening gehouden met een repetitie-element van schuifpuien en vast glas. De ontwerpers zijn zich in elk geval niet te buiten gegaan aan wilde architectuur en hebben voor zover na te gaan inderdaad de mogelijkheden van het systeem optimaal benut. De Meeuw is de bouwkeet inderdaad ver voorbij. Wat natuurlijk nog niet betekend dat we gearriveerd zijn bij een bouwpraktijk die geheel bestaat uit de assemblage van componenten 'uit het rek'.