Feature

Architectenselectie FNWI bekend

De Universiteit van Amsterdam is haar Wetenschap en Technologie Centrum Watergraafsmeer ingrijpend aan het vernieuwen. Al eerder ontwierp Benthem Crouwel Architekten een laboratorium, nu is ook de architectenselectie bekend gemaakt voor de nieuwbouw van de 80.000m2 grote bètafaculteit (FNWI).

Na een Europese aanbestedingsprocedure zijn zeven architectenbureaus uitgenodigd om een voorlopig ontwerp het nieuwe faculteitsgebouw te maken. Behalve UN studio zijn ook Herman Herzberger, Meyer en Van Schooten, OMA, Rudy Uytenhaak, de Deen Henning Larsen en de Maleisische architect Ken Yeang gevraagd om een stedenbouwkundige en architectonische visie. Naar verwachting zullen de visies in de loop van 2002 gepresenteerd worden. De mogelijkheid wordt open gehouden dat het complex door meerdere architecten ontworpen zal worden; maximaal drie architecten zullen uitgenodigd worden een definitief ontwerp te maken. Het ontwerpproces zal naar verwachting ongeveer twee jaar in beslag nemen en de totale bouwtijd bedraagt drie jaar. De nieuwbouw van de bètafaculteit maakt deel uit van een grotere vernieuwing. Op het terrein aan weerszijde van de Kruislaan worden behalve kantoren, facilitaire voorzieningen en laboratoria, ook een congrescentrum, hotel en woningen gebouwd.