Feature

OMA wint twee prijsvragen in VS

OMA, het bureau van Rem Koolhaas, heeft de prijsvraag voor de uitbreiding van het Los Angeles County Museum of Art gewonnen. In het winnende ontwerp wordt voorgesteld bestaande paviljoenachtige bebouwing te slopen en te vervangen door één gebouw. Het tweede prijswinnende ontwerp van OMA betreft een theater in Dallas.

Het LACMA bestaat uit een complex van gebouwen. In de loop van de 36 jaar dat het museum bestaat is het steeds uitgebreid met nieuwe gebouwen en toevoegsels aan bestaande gebouwen. De opgave voor de architecten – behalve Koolhaas waren ook Jean Nouvel, Morphosis, Daniel Libeskind en Steven Holl uitgenodigd een ontwerp te maken – bestond uit het transformeren van de vele gebouwen tot één gebouw. Het voorstel van Koolhaas, alles slopen behalve de parkeergarage, de 'plaza' en het zogenaamde Japanse paviljoen, was het meest radicaal. 'It was the most redical short-term solution, but in the long term it's the most conservative solution, because of its flexibilty an adaptabibity', aldus de directeur van het museum Andrea L. Rich.

In het voorstel van Koolhaas wordt de kantoorruimte die onder het huidige plein ligt behouden. Op de kantoorlaag komt een nieuw en vergroot plein. Drie grote roltrappen leiden de bezoeker vanaf de straat of parkeergarage naar dit plein waar zich, behalve een ruimte voor wisselende tentoonstellingen, ook een café bevindt. Boven het plein, rustend op dunne kolommen bevindt zich de tentoonstellingsruimte. De collectie van het LACMA bestaat naast hedendaagse en moderne kunst onder meer oude en islamitische kunst, kleding, foto's, tekeningen en Aziatische kunst. Deze verschillende collecties zullen in stroken parallel aan elkaar opgesteld worden. Naast een lineaire looproute maken alternatieve paden dwars door de verschillende collecties heen, het mogelijk om de kunst in een andere context te ervaren. De hoogte van de verdieping maakt het mogelijk om met tussenverdiepingen de tentoonstellingsruimte uit te breiden. Het dak van het complex zal bestaan uit een lichte tentachtige structuur. Het is nog niet duidelijk wanneer met de bouw zal worden gestart. De verwachte bouwkosten bedragen 300 miljoen dollar.

Behalve in Los Angeles heeft OMA ook een prijsvraag gewonnen voor een theater van 800 plaatsen. De prijsvraag was uitgeschreven door het Dallas Center for the Performing Arts. Een tweede theater met plaatst voor 2400 mensen zal gebouwd worden door Foster and Partners. Met de bouw wordt naar verwachting in 2004 begonnen, in 2007 zullen beide theaters gereed zijn.