Feature —

Nieuwe oogst

Redactie

Het nieuwe jaar begon voor een aantal architecten voorspoedig. Vlak voor de jaarwisseling werd bekend dat Claus en Kaan het Collectiecentrum in Amsterdam-Noord gaan bouwen, Wiel Arets samen met Nick Turner het winnende ontwerp voor Green Square in Sidney maakte, Holger Gladys en Madir Shah de Amsterdamse Zuiderkerkprijs wonnen en Ton Venhoeven CS de opdracht voor het nieuwe Jan van Galenbad, ook Amsterdam, heeft gekregen.

Claus en Kaan die eerder de opdracht voor de vernieuwing van het Amsterdam Gemeente Archief kregen, zijn nu voorgedragen als architect voor het Collectiecentrum. Het centrum moet plaatst bieden aan de collectie, de kantoren en werkruimten voor zowel het Stedelijk Museum, als het Amsterdams Historisch Museum en het Filmmuseum. 'De toekomstige gebruikers zijn vooral te spreken over de gebruiksmogelijkheden van de 'vrije vloeren'. Medewerkers van de musea werken op dezelfde vloer als, en desgewenst in, onmiddellijk contact met hun depot. Met name deze inpassing van het programma in het architectonische concept zien de musea als meerwaarde voor hun bedrijfsvoering', aldus het juryrapport. Het Collectiecentrum maakt deel uit van de centrumvernieuwing van Amsterdam Noord en zal door haar hoogte tevens dienst doen als baken.

Wiel Arets ontwierp samen met de in Sidney gevestigde Nick Turner een nieuw centrum voor het stadsdeel Green Square. Straks zullen in dit voormalig industrieel gebied gelegen tussen het vliegveld en het centrum van Sidney 6500 woningen verrijzen. In het voorstel van Turner en Arets wordt een wigvormig plein aan de randen bebouwd met kantoor- en woontorens. Op het plein zelf komen vier gebouwen waarin onder andere een bibliotheek, een sportcentrum en een bioscoop/theater zullen worden gehuisvest. Volgens het juryrapport laat het ontwerp zien welke kwaliteiten 'a relatively low-rise horizontal town centre can achieve. With 12 storey buildings to the south and 5 – 8 storey buildings to the north (depending on the wedge shaped plaza) a very human scale urban centre has been achieved.'

Ieder jaar reikt de Stedelijke Woningdienst Amsterdam de Zuiderkerkprijs uit. Deze prijs gaat naar een nog niet gerealiseerd woningbouwproject van hoge kwaliteit waarvan de bouwaanvraag al wel is goedgekeurd. De prijs bestaande uit een sculptuur en de eer, is bedoelt voor architect en opdrachtgever en dient kwaliteit in de woningbouw te bevorderen. Winnaars de architecten Holger Gladys en Madir Shah en opdrachtgever Chueng Yun BV kregen dit maal de prijs voor hun project aan de Valkenburgerstraat. Het betreft een combinatie van hotel, woningbouw en distributiecentrum voor de PTT. De woningen komen aan de 'achterzijde' van de locatie, aan de Uylenburghgracht, te liggen en het hotel en distributiecentrum aan de Valkenburgerstraat.

Het dagelijkse bestuur van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes heeft Ton Venhoeven C.S. voorgedragen als architect voor het nieuwe Jan van Galenbad. Dit voormalige buitenbad wordt aangepast aan de eisen van de moderne tijd en worden vernieuwd tot een zogenaamd combibad. Het combibad krijgt naast een deel van de huidige openluchtbassins meerdere binnenbaden waaronder een wedstrijdbad en een therapiebad. Ook is er ruimte gereserveerd voor een fastfood-restaurant en een feestzaal. Het idee is om in het nieuwe Jan van Galenbad een James Bond-achtige sfeer creƫren, alleen de piranha's zullen ontbreken, aldus Ton Venhoeven voor de locale nieuwszender.