Feature —

Stijlvol picknicken tussen het wild

Redactie

Afgelopen vrijdag werden de winnaars bekend gemaakt van de ontwerpprijsvraag Hoge Veluwe. Stichting Het Nationaal Park de Hoge Veluwe had aan studenten van de TU Eindhoven gevraagd een overdekte picknickplaats of een wildobservatiepost te ontwerpen.

Behalve te voldoen aan een aantal functionele eisen, diende het ontwerp ook een bijdrage zouden leveren aan de (architectonische cultuur) van het park. De jury bestaande uit J. Post, hoogleraar bouwtechniek TU Eindhoven, K. Kerkstra, hoogleraar Landschapsarchitectuur Universiteit Wageningen en H. Ruijssenaars, hoogleraar architectuur, TU Eindhoven, kozen het ontwerp van Harald Peters tot beste picknickplaats en het ontwerp van Mario Maas als beste wildobservatiepost.Het ontwerp Il Picnic van Peters bestaat uit een vloerplaat die deels overdekt is, waarop een vaste barbecueplaats en een twaalfdelig lange tafel staat. Ieder tafeldeel heeft vier vaste stoelen. Wieltjes en geleiders maken dat de delen over de vloer kunnen worden bewogen. Anders dan bij de traditionele picknicktafels kunnen gebruikers nu zelf kunnen bepalen waar ze hun tafel willen zitten, onder het afdak of niet.Millelamel van Maas bestaat uit een houten schijven die gestapeld zijn tot een blok. Het horizontale karakter van de wildobservatiepost vormt een sterk contrast met de verticale karakter van de bomen. De schrijven fungeren als lamellen, tussen de kieren door kan men het wild begluren.Geheel in de traditie van het echtpaar Kröller -Möller wil de Stichting jonge talentvolle ontwerpers kansen gaven; MVRDV realiseerde met de portiersloges een van hun eerste projecten en Cor van Hillo won in 1986 een prijsvraag voor een ondergrondsemuseum dat ook daadwerkelijk gerealiseerd is. Het is dan ook de intentie van de Stichting om Il Picnic en Millelamel te laten uitvoeren.